Готвим се за зимата! 7 неща, които да направим

Когато премине златната есен, небето се схлупи и почнат дъждовете, усещаме все по-ясно студения дъх на зимата. Слънчевите дни са все по- редки и ни остава съвсем малко време да се подготвим за нея, така че да усетим и красотата й. Затова не бива да губим и ден за:

Есенното почистване.

Ако не сме го сторили когато слънцето е било по- щедро, сега е последният ни шанс. Дори и един по- топъл ден ще ни даде възможност да изтупаме, изчистим, пренаредим и сменим дрехите според новия сезон. В дни, когато бучат ветрове и се задънят дъждове, едва ли ще ни е до това. Със сигурност бихме искали просто да се сгушим в топло одеалце.

Да се погрижим за цветята.

Повечето растения минават във фаза на покой когато температурите паднат. Някои можем да оставим на терасата, ако има условия, но някои трябва да приберем вътре. Да поорежем листа и израсли клонки, да завием луковиците, розите. Ако пък имаме градина и двор, там работата е още повече и не само цветята изискват грижи. Нека снегът да не ни изненадва, ако искаме хубава градина напролет. Някои растения се садят именно през есента.

Да наредим зимнината.

Може би вече сме направили доволно количество буркани, зеле, туршийки. Би било добре да отделим ден за мазата или мястото, където си складираме зимнината. Да извадим миналогодишните, да проверим за счупено, развалено, ненужното да изхвърлим и така да освободим място за новите произведения. Хубаво би било да надпишем етикети с дати и съдържание, да отделим сладките от киселите и солените. Прегледността би ни спестила доста време в лутане в студената маза.

Да осигурим топлината.

Ако се отопляваме на дърва, те трябва отдавна да са набавени и нарязани. Сега е хубаво да си ги подредим на място, което е удобно за вземане. Ако сме на ток, да включим радиаторите и да се уверим, че всичко работи както трябва. Не е хубаво да ни изненада неприятно някоя повреда точно в студен ден.

Да се погрижим за здравето на семейството.

Може да е малко късно за това, но есента е времето, когато е редно да започнем имуностимулация. Особено важи това за децата. По схема с медикаменти или по холистичен метод, с клеева тинктура, коластра – трябва да решим навреме, за да има възможност имунната система да реагира и да се подсили преди да настъпят грипните щамове.

Да се погрижим и за себе си.

След лятото и топлата есен, кожата е удебелила горния си слой, може да има хиперпигментация, да е повехнала. Затова късната есен е идеално време за процедури като пилинги, особено за по- драстичния химически пилинг. Тъй като тогава не сме толкова социално активни, ако можем да си позволим да поостанем вкъщи, е хубаво да си направим такава процедура. При всички случаи консултацията с дерматолог е задължителна. Късната есен е подходящо време и за нова татуировка.

Да се подготвим за спорт.

Разбира се, че дори и в студен ден е хубаво да потичаме за здраве, но можем да помислим и за карта за фитнес или друг вид спорт, който ни пасва. Дори плуването и сауната са чудесни за зимните дни. Ако сме запалени по зимните спортове, е задължително да проверим екипировката. Дали се амортизирала, дали да я обновим и обогатим. Същевременно ако имаме велосипед, ролери и за тях трябва да се погрижим, така че да дочакат пролетта в добра форма.

 


image0 (9K)