Градусите през март от -1 ° до 14 °, месецът ще е по-топъл от обичайното

До 1,5 градуса над нормата се очаква да е средната температура през март. По-топло ще е в Северна България, а в най-южните райони средните температури ще бъдат по-близки до нормалните. Това съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

През последния ден на февруари страната ни ще е под влиянието на средиземноморски циклон, преместващ се от Егейско към Черно море, и на антициклон с център над Прибалтика.

Над Западна България снегът ще спира, но в Източна и Североизточна ще продължи да вали. Ще духат силни североизточни ветрове с навявания – по-сериозни в Лудогорието и Източния Предбалкан.

По Черноморието и в някои низини преваляванията ще бъдат от дъжд и сняг. Дневните температури ще са от 0 до 5 градуса, а в Сандански и Петрич до 6-7.

Февруари ще завърши по-топъл с 2 до 4 градуса спрямо климатичните норми за края на XX век. Най-топло с повече от 4 градуса ще бъде в Предбалкана, а с около 2 градуса наднормено ще е в крайните югозападни и южни райони, както и по най-високите части на планините.

За поредна година февруари проявява зимна немощ, като дните със снежна покривка са много под нормата.

Под нормата са и очакванията за валежи през март, но все пак при дадени ситуации е възможно да се създадат условия за по-обилни валежи и затова твърда прогноза не може да се изготви.

По-вероятно е в повечето части на страната месечните суми да бъдат около и под нормата.  

Средните максимални температури за март са между 9 и 14 градуса, а минималните между -1 и 4 градуса. Нормите за валежи са между 30 и 60 л/кв. метър, а в планините – между 60 и 100. Обикновено валежните периоди са между 1 и 16 и от 27 до 31 март, а сухият период – между 17 и 26 март.

Утре и в сряда облачността ще бъде променлива, значителна над североизточните райони и планините, където ще прехвърча сняг.

Сутрешните температури ще бъдат отрицателни до -5 и -8 градуса, а дневните от 3 до 8-10 градуса.
По-съществено повишение на дневните температури ще настъпи около 6-7 март, но след това се очаква застудяване с дъжд и сняг.

По-студено от нормите ще остане и в началото на второто десетдневие, но съществени валежи тогава са малко вероятни.

Това ще забави вегетацията там, където е тръгнала, а в останалите райони растенията ще бъдат все още в покой. Към средата на месеца се очаква да премине атмосферно смущение, при което ще превали за кратко, а температурите ще останат по-ниски.

Впоследствие ще настъпи затопляне. Ще бъде предимно слънчево, с временни заоблачавания. Краткотрайно захлаждане с превалявания, които в планините ще са от сняг, ще има около 20 март.

През последните дни от март обикновено е по-динамично. Очакват се и превалявания, като нараства вероятността за
гръмотевични бури.

Ще има и застудявания, при които по високите котловинни полета не е изключено дъждът да премине в сняг.

На 20 март в 17,33 ч Слънцето влиза в знака Овен – начало на астрономическата пролет, припомни Симеон Матев.

 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)