Грижа за луковиците през есента

След като са красили градините и терасите ни цялата пролет и лято, есента е сезона, през който да се погрижим за луковиците си.
Едно от предимствата на засаждането на луковици е, че за разлика от засаждането на семена, тук развитието на растението протича по-бързо и често с по-успешни резултати.
В началото на есента много растения прецъфтяват и навлизат в период на покой. Това е идеалното време за пресаждане или разделяна не луковиците. Освен това, ако сега подготвите луковиците, в средата или края на зимата ще се радвате на цъфнали пролетни цветя.

[ad id=“225664″]
Луковиците могат да се засадят в градината на открито или в саксия или сандъче. Ако сте избрали първия вариант, тогава трябва да побързате и да засадите луковиците преди първата слана и преди времето да застудее окончателно.
Затова септември и октомври се смятат за най-подходящите месеци за грижа за есенните луковици. Обърнете вниманието на мястото, където ги поставяте – важно е там да не се задържа вода в почвата, защото някои луковични растения са много чувствителни на преовлажняване.
През есента може да засадите луковиците на амарилиса, зюмбюла, декоративния лук, ириса, кокичето, крема, лалето, минзухара, нарциса.

[ad id=“263680″]
В повечето случаи луковиците се засаждат на разстояние между 15 и 20 см една от друга, но някои видове растения изискват да са по-близо или по-далечно разположени. Дълбочината на засаждане на луковицата е 2 до 3 пъти височината й. Пазете етикета с указанията за засаждане на луковиците, с които се продават растенията, за да сте сигурни в действията си.
Когато засаждате луковиците, помислите как искате да ги аранжирате. Например в градината може да са етажирани (отпред да са по-ниските цветя, а отзад по-високите) или подредени по цвят или период на цъфтеж. Можете да си направите и цветен микс в голяма саксия, но тогава гледайте да оставите достатъчно пространство между отделните луковици, за да не си пречат цветята, когато цъфнат.
Защо да разделяте луковиците през есента?

[ad id=“236993″]
С времето старата луковица образува нови луковици, които при правилни грижи и добро развитие ще пораснат и цъфнат. Проблемът е, че ако до тогава още са в саксията със старата луковица, ще започнат да си пречат и да се борят за хранителни вещества, въздух и пространство и цветовете ще са дребни. Затова се налага да бъдат отделени от нея.

[ad id=“236999″]
Какво да правим с лалетата, след като прецъфтят?
Можете да извадите всички растения и да ги унищожите, особено ако искате коренно да промените облика на градината. Винаги ще постигнете по-добър резултат със свежи нови луковици.
Другият вариант е да оставите луковиците в земята за следващия период на цъфтеж. В такъв случай обаче трябва да оставите листата на растението, докато те сами изсъхнат.Именно листата „пълнят“ луковиците със светлина и хранителни вещества, за да оцелеят през зимата. Понякога луковичните цъфтят 2-3 години поред, но растенията от тях постепенно стават по-слаби и не толкова ефектни.


image0 (9K)