Гуам – тропическият остров без птици, в който Ким Чен Ун се прицели

Какво знаем за остров Гуам, който от дни е в челните заглавия на световните медии след като напрежението между САЩ и Северна Корея рязко ескалира, а Ким Чен Ун заплаши с военни удари американската военна база в Гуам?

Макар че се намира далеч от бреговете на САЩ, тихоокеанският остров Гуам е американска територия от 1950 г. насам. Отстоянието до Сан Франциско е 9300 километра, а до филипинската столица Манила – 2600 км.

[ad id=“225664″]

Гуам е най-големият и гъсто населеният от Марианските острови, които са част от Микронезия – периметър от множество острови в Океания, Северния Пасифик. В близост е и Марианската падина – най-дълбоката точка на Земята. Гуам има площ 561 кв. км, а населението му е около 160 000 души.

phpdxgdiq_559x-

Официалното му име е Guåhan (Chamorro), а официалните езици два – английски и чаморо. 

 Гуам е тропически остров, покрит с джунгли, вулканични хълмове, но същевременно не му липсват урбанизирани райони. Столицата се нарича Агана, а близо 40 процента от населението живее в градовете. Най-високата точка – връх Ламлам – достига 406 м надморска височина. Температурите целогодишно се движат между 20 и 30 градуса по Целзий. Територията е често сполетявана от разрушителни тайфуни.

Страшилището от Нова Гвинея

Гуам е популярен като „островът без птици“. Макар природата да го дарява с интересна и богата флора и фауна, човешката намеса води до обрат. През 40-те години на миналия век с кораб инцидентно на острова е внесена кафявата дървесна змия – инвазивен вид, обитаващ Нова Гвинея. В резултат измират огромна част от птиците на острова – поне 12 вида, а малкото останали са застрашени. Змиите нанасят и поражения по инфраструктурата – редовно предизвикват аварии на електропреносната мрежа, убиват и малки бозайници.

phparm0pw_559x-

Народът чаморо

Местното население е съставено от народа чаморо (откъдето идва и името на официалния език, част от австронезийското езиково семейство), от който в момента произхождат около 40% от обитателите. Тази етническа група е с малайско-индонезийски корени. Около 3/4 от населението е католическо, а 1/8 са протестанти. Самата дума чаморо идва от „чамори“ или „чамоли“, които означават „благороден“. Езикът чаморо се ползва основно в домакинствата, английският е за бизнеса и образованието, а поради търговските връзки в Япония често може да се чуе и японска реч.

phpzycwob_559x-

Големият обрат за острова идва след като тук се настаняват американските военни бази. Заради ограничаването на селското стопанство след появата им се налага островът да започне да внася храна и днес населението разчита основно на импорта, за да задоволи продоволствените си нужди.

[ad id=“225664″]

Военните части са пръснати на различни места на острова. Освен военновъздушна база, има още морска въздушна станция, военноморска база с кораборемонтен двор, комуникационни центрове и болница.

Мястото привлича много туристи – около 1 милион всяка година. Те могат да разчитат на петзвездно настаняване в залива Тумон.

phpm5iko7_559x-

Не участва в избори, но излъчва кандидати

Населението не гласува директно в изборите в САЩ, но има право да участва в предварителните гласувания за излъчване на кандидати за вота и да изпраща свои представители на конгресите на политическите партии. Самият остров се управлява от избран от жителите губернатор с 4-годишен мандат.

В базите на острова има около 5000 американски военни.

оффнюз

 


image0 (9K)