Гълъбово отново е обгазено!

Регистрирано е обгазяване в района на град Гълъбово на 8 август. Повишен е допустимият показател за концентрация на серен диоксид във въздуха.

РИОСВ Стара Загора съобщава, че в Автоматичната измервателна станция „Гълъбово“ е регистрирано превишение на алармения праг по показател серен диоксид (500 µg/m3, измерен в три последователни часа в 19:00, 20:00 и 21:00 часа на 8 август 2016г.).

Веднага след регистриране на първото завишаване на средночасовите стойности на нормата за серен диоксид, РИОСВ-Ст.Загора е издала превантивни предписания до четирите ТЕЦ-а в комплекс „Марица Изток“ за намаляване на емисиите на серен диоксид. При регистирането на превишаване на алармения праг за серен диоксид 500 µg/m3 РИОСВ Стара Загора е издала предписание за повишаване степента на десулфуризация и намаляване на товара на работещите мощности.

Дейността на топлоелектрическите централи в комплекса и специфичните атмосферни условия ( посока на вятъра изток-североизток и скорост 2.0-3-0 m/s.) благоприятстват преноса на отпадъчни газове от централите.

Високите концентрации на серен диоксид са следствие от едновременната работа на 100% натоварване на мощностите на „Брикел“ ЕАД – гр. Гълъбово, 65% в „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, „ЕЙ И ЕС 3С – Марица изток 1“ ЕАД и 65% натоварване на ЕК „Контур Глобал Марица изток 3“ АД.

Към момента всички действащи мощности със сероочистващи инсталации работят, съгласно регламентираните стойности на десулфуризация в действащите Комплексни разрешителни на дружествата.


image0 (9K)