Данаил Кирилов: Прекалено сме толерантни към опозицията, няма нищо вярно в оценката на президента (видео)

„Няма нищо вярно в твърденията на президента, ние сме прекалено толерантни и реактивни на действията на опозицията, стремим се да сме максимално консенсусни. Стремим се към принципен професионален дебат, а не политически дебат. Аз разчитам, надявам се, че той ще има едно институционално поведение, да пази обявените ценности, на които се позовава. Демократичните ценности се защитават и от президентската интституция.“ Така депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира в ефира на Канал 3 обръщението на президента по повод 29 г. от 10 ноември.

„Ние приемаме най-много предложения и законопроекти на опозиционни вносители, приемани досега“, категоричен бе председателят на правната комисия на парламента.

Данаил Кирилов призова колегите си от БСП да изберат какво искат с действията си в парламента по отношение на кворума в петък: „Надницата си за петъчния ден или искат протестът им да бъде принципен. Те тази процедура може да я направят и в сряда, но я измислиха само и само да могат да гласуват, за да не загубят възнаграждението си за петъчния ден“, каза юристът, който изрично се извини за определението си „мишки“ към колегите от опозицията в пленарна зала.

„Извиних се и се извинявам и на зрителите на Канал 3 – ние сме длъжни да пазим ценностите и на Конституцията, и на парламентаризма и на закона“, каза Данаил Кирилов.

„Няма да го наричам изнудване от страна на опозицията, макар да има такъв ултимативен нюанс“, посочи той.

„В петък пак имаше напрежение, защото колегите, макар и в зала, саботираха регистрацията. По същия начин председателят (на 42-то НС) Миков (от БСП) казваше „видимо има кворум. Нашите председатели никога не нарушават така правилника. Ние излязохме и не получихме и стотинка за мнението си срещу конкретни действия в 42-то НС“, припомни Данаил Кирилов.

„В един момент обяснението в тази процесуална игра станаха думите на вицепремиера Симеонов (за майките на деца с увреждания) и исканията за оставката му. Те сигурно държат на две неща: да има максимално дълго причина да саботират парламентарния живот или общата обществена сигурност с едни или други протестни действия. Трудно ми е да дефинирам като протестни действия събития с 10-15 човека, усилили докрай уредбата, и с полиция, по-многобройна на самите протестиращи. С тези спекулации се цели да се внуши несигурност. За кворума ще кажа, че е абсолютна злоупотреба“, категоричен е юристът.


image0 (9K)