Дания е на 1/2-финал след успех над Чехия

Националният отбор на Дания е третият полуфиналист на УЕФА Евро 2020, след като победи Чехия с 2:1 в четвъртфинален сблъсък на първенството, видя ЗАРАТА по БНТ.

Срещата в столицата на Азербайджан Баку започна отлично за състава на Дания, който откри резултата в 5-ата минута. Каспър Долберг спечели несъществуващ ъглов удат за „червения динамит“, който Йенс Ларсен центрира. Топката влетя дълбоко в наказателното поле на Чехия, където най-съобразителен бе Томас Дилейни. Датският полузащитник стреля с глава в долния десен ъгъл на врата на Томаш Вацлик и откри резултата в мача – 1:0 в полза на Дания!
„Окрилената“ Дания получи страхотен шанс да удвои аванса си в 12-ата минута, когато Пиер-Емил Хьойберг пусна великолепен 40-метров извеждащ пас зад защитата на Чехия. Топката достигна Мартин Брайтуайт, който преодоля Томаш Калаш и злезе очи в очи с Томаш Вацлик. Брайтуайт се опита да чукне топката покрай чешкия страж, но Вацлик изби топката от опасност.
По-добрата играя на скандинавците се овенча с второ попадение в самия край на първото полувреме. Този път датчаните организираха атака от левия фланг, която завърши с великолепно центриране на Йоаким Меле с външен фалц. Високата топка бе адресирана за Мартин Брайтуайт, но нападателят не успя да я засече, но това стори Каспер Долберг, който с удар от въздуха разпечата за втори път вратата на Томаш Вацлик – 2:0 за Дания!
Неспирните набези на чешките футболисти към датската врата дадоха резултат в 49-ата минута, когато Владимир Цоуфал центрира отляво в наказателното поле на Дания, токпата достигна Патрик Шик, който с едно докосване я прати в долния десен ъгъл на Каспер Шмайхел. Това е пето попадение за чешкия нападател на първенството, което го прати на челната позиция в голмайсторската листа.
До края на мача имаше още няколко интересни ситуации пред двете врати но до нов гол не се стигна.
Последният съдийски сигнал на Бьорн Кайперс ознаменува завръщането на Дания сред четирите най-добри отбора в Евро за пръв път от 1992 г. насам, когато „червения динамит“ триумфира с европейската титла!

 


image0 (9K)