Дарители спасяват уникални мозайки на Бузлуджа

Доброволци от страната и чужбина се отзоваха на призива на Фондация „Проект Бузлуджа“ за пренасяне на дървен материал и ламарина. Материалите ще бъдат използвани за изграждането на защитния навес над мозайките от монумента. Планираната акция ще се проведе на 9 и 10 октомври.

Това съобщи пред Радио Стара Загора арх. Дора Иванова, създател на фондацията, която възражда за нов живот емблематичния исторически обект, тънещ в разруха дълги години.От думите й стана ясно, че щедри хора са откликнали и стават дарители в инициираната преди седмици кампания „Осинови мозайка“. С техни усилия общо 10 уникални мозаечни творби ще бъдат опазени от разрушаване.

Дейностите на място приключват до няколко седмици с поставянето на защитни платна, които хоризонтално да предпазват мозайките в суровите зимни условия. През студените месеци работата на екипа продължава с изготвяне на план за опазване и управление на паметника на Бузлуджа. Правят се изчисления колко ще струва опазването на паметника и какъв бизнес модел може да го финансира.

 


image0 (9K)