„Да дръпнат ръчната спирачка“. Правителството се разпадна, за да няма реформи, каза бившият премиер Николай Денков

"Да дръпнат ръчната спирачка". Правителството се разпадна, за да няма реформи, каза бившият премиер Николай Денков

Нежеланието за действителни реформи от страна на ГЕРБ и ДПС е причината за разпадане на кабинета Денков-Габриел. Това каза бившият премиер Николай Денков в Студио България с Генка Шикерова.

„[Делян] Пеевски и [Бойко] Борисов се уплашиха от реформите, които трябваше да се реализират“, каза той.

Изказването му идва, след като правителството между „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ се разпадна през март. Като причина за това ГЕРБ изтъкна неразбирателство относно министерските постове. ПП-ДБ, от своя страна, каза, че проблем са били реформите в регулаторите и службите.

„Когато осъзнаха, че ние действително искаме да променим България, което означава не само да се променят законите на хартия, но да почнем и да ги прилагаме по правилния начин, те решиха, че трябва да дръпнат ръчната спирачка“, каза Денков.

По думи на бившия премиер това се е случило през януари.

„Тогава законите, които бяха свързани с реформите „зависнаха“. Процедурата за избор на членове на антикорупционната комисия заседна в парламента. Имаше и други знаци“, каза той.

В отговор на това през февруари ПП-ДБ е предложила така наречения меморандум за реформи. Документът предлагаше как и кога да се извършат назначенията в регулаторите, реформите в съдебната система и в спецслужбите. То обаче не беше одобрено от ГЕРБ.

Правителството между ГЕРБ и ПП-ДБ беше договорено през юни 2023 г. Според него Денков трябваше да подаде оставка на деветия месец от управлението си, след което позицията му да бъде заета от Мария Габриел. Въпреки че ДПС не участваше официално в правителството, партията също подкрепяше управлението.

Денков обаче каза, че ролята на ДПС е била по-голяма от очакваното. По негови думи значителна част от проведените разговори по време на съвместното управление са били със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния закон Магнитски.

„Това, че оперативно се оказа, че Пеевски е поел ръководството на ГЕРБ, беше голяма изненада за нас“, каза бившият премиер.

Николай Денков подаде оставка на 6 март. Постът му трябваше да бъде зает от Мария Габриел, но продължилите със седмици преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ не доведоха до резултат.

Едно от основните изисквания на ПП-ДБ беше да се подпише споразумение за реформи в съдебната система, службите и регулаторите, което да бъде обвързано с конкретни срокове. Това не се случи.

ГЕРБ-СДС казват, че причина за неуспеха е спор за министерските постове. Според Денков такъв също е имало, но той е бил основната причина за неразбирателствата.

След като нито една партия не успя да предложи кабинет след подадената оставка, президентът Румен Радев назначи служебен премиер в лицето на шефа на Сметната палата – Димитър Главчев.

Серията от парламентарни избори в България започна с редовните през април 2021 г., които бяха спечелени от ГЕРБ. На 9 юни ще се проведат шестите парламентарни избори в страната за последните три години.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)