Да подготвим градината за пролетта още през зимата

Никога не е твърде рано да подготвите градината за пролетта. Зимните месеци са страхотно време да започнете да планирате пролетната градина.

Ето няколко проекта за градината, които можете да осъществите преди да дойде пролетта:

Пребоядисайте градинските мебели

След като са били изложени на силното слънце, ветрове, дъжд и сняг, с течение на времето градинските мебели започнат да избеляват и да се пропукват. Ето защо е необходимо да се полагат грижи за тях поне веднъж годишно. А какво по-добро време за боядисване и почистване от зимните месеци, когато можете да отделите спокойно и повече време за избор на цветовете и да планирате как ще изглежда градината през следващата година.

Нашият съвет е да заложите на ярките цветове, които можете да съчетаете с цветята и растенията, които сте решили да засадите в градината. За целта приберете мебелите под навес, в гаража или мазето и ги боядисайте там. До пролетта те ще са готови да ще изглеждат като нови.

Направете нова ограда

За да направите градината си по-уютна и неприкосновена за любопитните очи на съседите, можете да поставите плътна ограда. Освен осамотение, тя може да спомогне за оптичното оголемяване на двора. Онова, което трябва да направите е да поставите огледала върху оградата.

Осветете градината

Ако искате да поставите осветление в градината, което същевременно да не заема място и да изглежда естествено, можете да заложите на водоустойчивите лампички. Те създават хубава, мека светлина, повечето модели разполагат с таймери за по-голямо удобство и могат да се захранват от слънчева енергия. Поставете ги по дължината на ръба около растенията.

Обновете саксиите

Ако саксиите ви са започнали да изглеждат мръсни или боята им да се бели и избледнява, то е време да ги освежите. Това е още една чудесна задача, която да осъществите през зимните месеци, за да се подготви градината за пролетта. Вместо обаче да нанесете просто нов слой от същата боя, можете да откриете някои от многобройните идеи за направи си сам.

Много интересна и ефектна идея е да боядисате старите саксии с боя, която свети в тъмното.

 


image0 (9K)