„Да се провреш под дъгата“в Театъра. Честит юбилей на Ивалин Димитров

70-годишнината на актьора режисьор Ивалин Димитров отбелязва Старозагорският драматичен театър „Гео Милев“ с неговата постановка на пиесата „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков на 29 март от 19 часа.

Ивалин Димитров е отдал 43 години на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. През 1974 г. завършва „актьорско майсторство“ в класа на проф. Надежда Сейкова“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

От 16 август 1980 г. е в трупата на Старозагорския театър. В творческата му биография има десетки запомнящи се образи сред които на Големанов, Златил в „Боряна“, Оргон в „Тартюф“, Брат Лоренцо в „Ромео и Жулиета“, Бай Ганьо, Топузов в „Човекоядката“, Йордан Герака в „Гераците“ и др.

Сред театралните постановки на Ивалин Димитров са „Хазарт“ от Акош Кертес, “Таралеж” на Иван Радоев, “Който открадне крак” от Дарио Фо, “Скакалци” от Ст. Л. Костов, “Опечалена фамилия” от Бранислав Нушич, “Лебедова песен” от Чехов, Свекърва“ от Антон Страшимиров, „Опак свят“ от Ст.Л.Костов. „Наситено червено“ от Луиджи Лунари, „Тартюф“ от Молиер, „Без докачение, моля…“ по Чудомир, „Албена“ от Йордан Йовков, „Кълбовидна мълния“ от Иван Радоев“, „Заарска завера 1873“ от Елена Димитрова и други.

***

Георги Марков е значима фигура в новата българска литература както с живия си, непринуден стил, така и със смелостта да пише за теми, които са „болни” във всички времена и при всяка власт. Той не се страхува да нарича нещата с истинските им имена. Дълбае дълбоко в душите на своите герои и открива както амбиции, продажност и страхове, така и нежност и неугасим стремеж към красотата.

Всичко това с пълна сила важи за пиесата „Да се провреш под дъгата”, поставяна на сцена заради своята актуалност и спирана от комунистическата цензура пак по същата причина.

Героите, изправени на ръба на смъртта, се вкопчват в живота, всеки по свой начин. Един се опитва да си купи с пари още малко време, друг – да постигне мир чрез философията, трети иска да открие опора в изкуството… Крехкото равновесие в малкото им общество е взривено, когато сред тях се озовава…

Преди 54 години поставят и спешно спират пиесата на Георги Марков „Да се провреш под дъгата“

Дали красотата ще спаси душите им? Възможно ли е да се провреш под дъгата и да преминеш в съвършен свят на благородство и светлина?

Из „Задочни репортажи…“ на Георги Марков: Къде си, скъпи цензоре?

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

Гърбавият дърводелец – СТЕФАН БОРИСОВ

Докторът – ДИМИТЪР МИТЕВ

Философът – ИВЕЛИН КЕРАНОВ

Учителят по рисуване – ГЕОРГИ РАЙЧЕВ

Педро – ЖОРО РАЙЧЕВ

Земевладелецът Акрабов – ИВАЛИН ДИМИТРОВ

Управителят на санаториума – КОЛЬО СТАЙКОВ

Немият санитар – ГЕОРГИ НОЖДЕЛОВ

 


image0 (9K)