Да се създаде „езикова полиция“ предлагат Патриотите

Нов орган, който да следи за спазването на правилата на българския език и да налага глоби, предвижда проект на закон, внесен в парламента от „Обединени патриоти“, съобщи „Дневник“.

[ad id=“225664″]

Проектът цели въвеждането на правила за изучаване и използване на езика. Въвеждат се и глоби за длъжностни лица, които нарушават закона. От 100 до 500 лв. са предвидените глоби за органите на изпълнителната, съдебната и местната власт, и доставчиците на медийни услуги, ако не използват българския книжовен език или не осъществяват контрол. При взаимодействие с държавните структури и публични прояви трябва да се ползва само български език според проекта за закон. Все пак за рекламна цел или с цел забавление се допуска употребата и на чужд език.

[ad id=“263680″]

При нарушения на нормите на българския език от издатели на учебници, речници и други учебни помагала глобите трябва да са между 500 и 1000 лв. за физически лица, и 1000 – 2000 лв. за юридически лица.

Според авторите на закона надписите на частни сгради, обекти и транспортни средства и униформите на техните служители „могат да се изписват допълнително и на чужд език“.

Контрол по спазването на закона трябва да осъществява председателят на Съвета за български език. Председател по право трябва да е директорът на Института за български език при БАН.

[ad id=“236999″]

Законът предлага и създаването на институт за изучаване на български език от живеещите в чужбина. Предлагат се и норми за създаването и използването на българска кирилица в дигитална среда.

„По този начин ние изпълняваме една конституционна необходимост“, каза лидерът на „Обединени патриоти“ в парламента Волен Сидеров. Според него това се прави с цел основният език в страната да остане българският. „Не всичко е туризъм“, каза още Сидеров.

[ad id=“218548″]

Той обясни, че тази законова инициатива е продиктувана от ползването на други езици от страна на институциите и даде пример с български полицаи, на чиито униформи надписите са на английски език.


image0 (9K)