Двама са тазгодишните носители на отличието Будител на Стара Загора

Проф. Минко Балкански и доц. д-р Ани Златева .

Наградите ще бъдат връчени на 27 ноември от 19:00 часа в Драматичен театър „Гео Милев“.

Номинираните бяха избрани на разширено заседание на Управителния съвет на Съюз на учените – Стара Загора и Организационния комитет на Награда „Будител на Стара Загора“ 2020 година, провело се онлайн.

Проф. Минко Балкански е роден на 24 юли 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско.
Завръщането му в България през 1992 г. е съпроводено с присъждането му на титлата Почетен Доктор на СУ „Свети Климент Охридски“. През 1993 г. проф. Балкански основава Висшия Институт за Развитие на Културата, Науката и Технологиите в България, който организира научни симпозиуми и конкурси за български ученици, за да следват в престижни френски университети. Проф. Балкански е също и главният двигател за организиране на Върхови Институти на НАТО в Созопол (ASI). Център за многобройни школи за учители и ученици стана основаната от него в родното му училище Фондация „Миню Балкански” Национален Институт по Образованието в Оряховица. По негова инициатива, бе създадено гражданското сдружение „Морал, Етика и Гражданско Образование“ (МЕГО), което провежда ежегодни конференции и работи за внедряването на принципите и дисциплината на гражданско образование в българските училища.

Бивш председател на европейската дивизия на физика на твърдото тяло, той е член на редакционния комитет на редици международни научни списания; автор на книги, монографии, и голямо число научни публикации; научен съветник в големи индустриални фирми. Проф. Балкански е носител на премията van Hippel; Френския Почетен Легион (Legion d’Honneur); Орден „Стара планина“; Командир на Полския Орден за Заслуги и на награда за заслуги на Индия.

След като изоставя цигулката, сега той учи пиано и се грижи за редица летни школи за извънкласно образование в рамките на проекта “Младежта и Науката”.

Доц. д-р Ани Златева е родена в Хасково.
Средно образование завършва в Художествената гимназия за изящни и монументални изкуства „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а висше във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“- специалности „Педагогика на изобразителните изкуства“ и „Скулптура“. Докторантурата й е на тема „Методика на обучението по изобразителни изкуства“, а доцентурата – „За пространството в детската рисунка“, защитени в Тракийски университет. Докторската й дисертация е на тема „Стериотипните изображения в рисунките на децата“ От 18 години е преподавател по изобразителни изкуства в Педагогическия факултет. Автор е на над 60 научни статии и на монографиите „Как да разчитаме детските рисунки“ и „Арт терапия“.

От началото на 2020 г. е главен секретар на Тракийски университет.

Като изявен скулптор има участия в редица изложби в региона, страната и чужбина. Заедно със съпруга си Георги Златев са сред най-предпочитаните в Европа майстори на гигантските пясъчни фигурални композиции.


image0 (9K)