Две трети от привържениците на ГСДП са „за“ коалиция с Меркел

Две трети от привържениците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) подкрепят съставяне на коалиционно правителство с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, сочи допитване, цитирано от „Ройтерс“, цитирана от БТА.

[ad id=“225664″]

Анкетата на института Кантар Емнид за регионалната вестникарска група Функе показва, че 66% от запитаните искат „голяма коалиция“, а само 30% предпочитат предсрочни избори.

При поддръжниците на консерваторите коалиционно правителство има подкрепата на 78%.

[ad id=“236993″]

В започващо от 20 февруари гласуване по пощата от 464-те хиляди членове на ГСДП ще се поиска да подкрепят сключената миналата седмица между партийните лидери четиригодишна управленска програма.

Резултатите от това гласуване ще бъдат обявени на 4 март. Ако коалиционното споразумение бъде отхвърлено, най-вероятно ще има предсрочни избори.

В анкетата се посочва още, че 49% от германците искат Меркел да изкара нов четиригодишен мандат като канцлер, а 44% искат тя да напусне поста преди да е изтекъл мандатът й.

[ad id=“236999″]

Почти три четвърти от привържениците на консерваторите искат пълен канцлерски мандат за Маркел, докато 86% от поддръжниците на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ искат тя напусне преди края му.

 


image0 (9K)