Двойно повече заявки за дърва в старозагорското горско стопанство

В Държавно горско стопанство – Стара Загора тази година заявените дърва за отопление са се увеличили двойно в сравнение с предходната, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът инж. Иван Чергеланов. Към момента от там са осигурили около 5 хил. пространствени кубически метра дърва за отопление на местното население и имат заявки за още 1000 -1200 кубика, които ще бъдат налични до месец, месец и половина.

„Дървата, които са платени при нас със съдействието на кметовете и кметските наместници по селата са изпълнени на 90% . Имаме още няколко населени места в общината, където трябва да бъдат доставени, но това ще стане до края на месеца“, увери инж. Чергеланов. Той припомни, че ДГС изпълнява и социална функция към местното население и затова цената на дървата за огрев от три години не е променяна и не се предвижда увеличение.

„Цената в момента е 51.50 лв. за пространствен кубик на склад в гората. Транспортът и осигуряването на фирма за доставката е за сметка на клиента“, поясни директорът на ДГС – Стара Загора.

Стопанството разполага с допълнителен запас от около 500 пространствени кубика дърва за отопление, които обаче могат да бъдат пуснати за продажба чак след като се изпълнят всички заявки.

Инж. Чергеланов апелира при закупуване на дърва за огрев от физически или юридически лица да се внимава дали дървесината е законно придобита. За целта задължително трябва да е придружена с превозен билет и контролна горска марка. При констатиране, че дървесината е незаконно придобита, се конфискува и се налагат съответните санкции.

 


image0 (9K)