Дейселблум проговори за надвисващата банкова криза в Италия, Рим обеща, че ще защити спестяванията

Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че все още има време да се реши италианската банкова криза. „Това не е силна криза, така че това ни дава време да подредим нещата“, заяви Дейселблум.Финансовите пазари се притесняват от завръщането на дълговата криза, в случай че Рим не се справи с лошите дългове на държавите банки, които са в размер на 360 млрд. евро.

Затрудненията с лошите дългове представляват, освен икономически така и политически риск за премиера Матео Ренци, който трябва да се подчинява на новите правила на еврозоната, които ограничават спасяването на банки чрез публични средства.

„Правилата… са ясни и стриктни“, заяви Дейселблум. „Те заявяват много ясно кога има нужда от спасяване, кой точно трябва да бъде спасен и в какъв ред“, посочи той, имайки предвид кои инвеститори ще понесат загуби, ако дадена банка има трудности.

По-рано италианският финансов министър Пиер Карло Падоан заяви, че хората със спестявания в Италия „ще бъдат защитени от италианското правителство“. Рим е в процес на прилагане на „предпазни мерки, които ще бъдат използвани, само ако има необходимост“, допълни още министърът.

блитц.бг


image0 (9K)