Действията на Пригожин са директно предизвикателство за властта на Путин, смятат САЩ

Действията на Пригожин са директно предизвикателство за властта на Путин, смятат САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен смята бунта на Евгений Пригожин за директно предизвикателство за властта на руския президент Владимир Путин. Той каза това пред американската телевизия Си Би Ес в неделя.

“Виждаме повече пукнатини в руската фасада. Твърде рано е да се каже докъде ще стигнат. Но със сигурност има много нови въпроси, пред които Путин ще трябва да се изправи в следващите седмици и месеци”, каза Блинкен.

“Това е поредната глава в книгата на провалите, която Путин пише за себе си и за Русия.”

В петък вечерта основателят на “Вагнер” обяви “марш на справедливостта” срещу ръководството на руската армия. В събота сутринта той обяви, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на “Вагнер” тръгна към Москва и стигна на 200 километра от руската столица. В събота вечерта Пригожин изненадващо прекрати похода на “Вагнер”, а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение Пригожин да замине за Беларус.

Пред друга американска медия – Си Ен Ен – Блинкен каза, че е твърде рано да се каже какво следва в Русия, но “не сме видели последното действие”.

Държавният секретар на САЩ каза още, че фокусът на Вашингтон е да гарантира, че Украйна има необходимата помощ, за да се защитава от руската агресия и да си върне териториите, окупирани незаконно от руските сили.

Пред телевизия Ей Би Си Блинкен каза, че случващото се в Русия вероятно ще затрудни действията ѝ на фронта и така ще помогне на Украйна.

“Руснаците са разсеяни и разделени и това може да затрудни агресията им срещу Украйна”, каза той и добави, че е трудно да се прогнозира как ще се развие ситуацията.

САЩ и техните съюзници в Европа поддържат позицията, че случващото се в Русия е вътрешен въпрос.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)