Ден втори с е-винетки: На много места по бензиностанциите терминалите не работят

За масови проблеми с новите системи за закупуване на електронни винетки съобщи бТВ. Новата електронна система трябваше да заработи още от 1 януари. След сигнали на зрители, проверка на няколко от големите бензиностанции показа, че нито една от машините не работи – някои поради липса на хартия, при други се изписва грешка при опит за плащане, а трети не функционират изцяло.

Валентин Петров трябва да пътува извън града рано сутринта. По закон му е необходима винетка. От 1 януари може да се закупи само електронна. Оказва се обаче, че терминалите в много бензиностанции не работят. „Сега съм тръгнал. Обиколил съм 7-8 бензиностанции, нямат хартия, не работят, не мога да си купя”, каза той.

Според него системата не функционира правилно, а хора като него, на които тепърва им предстои да закупят винетки, са ощетени.

Наистина винетка не може да бъде купена, установи проверка. При опит за извършване на плащане например се получава неколкократно отказ от системата.

Именно техническите проблеми спират някои шофьори вместо класическите стикери да ползват новите е-винетки.

В същото време, председателят на АПИ инж. Светослав Глосов заяви, че проблем със системата няма.

„Системата наистина е нова, възможно е някъде да има технически грешки, но това не значи, че се е сринала”, коментира той.

Още по-затруднени със закупуването на е-винетки са хората по селата.

Във Врачанско мисията е почти невъзможна заради липсата на терминали на предварително обявените места. В социалните служби пък се извиха опашки.

Пенсионерът Огнян Ивановски от Долна Кремена казва, че съществуването му е немислимо без кола. Няма как да отиде до поликлиниката, до болницата, до пазара. Но днес не успял да си купи електронна от терминал. „Никъде няма информация. На тази възраст да влизаш в интернет е трудно, защото не сме толкова грамотни“, казва Ивановски.

За хората с увреждания остава в сила старият начин – на опашка в социалната служба. За новите винетки и декларациите са нови, но липсват.

На Иван Кръстев, който живее на село, но трябва да подаде молба в столична социална служба, отговорили да се яви за винетка след десет дни.

От областното пътно управление са съобщиби за бТВ, че освен при тях, във Врачанско терминали за електронни винетки има единствено в офиси на мобилен оператор. А най-близката бензиностанция с устройство засега е в Ботевград.


image0 (9K)