Депутатите няма да имат редовни заседания по време на предизборната кампания

Депутатите няма да имат редовни заседания по време на предизборната кампания

Депутатите гласуваха в четвъртък да нямат редовни заседания по време на предизборната кампания.

Това стана на фона на скорошните промени в Конституцията, които позволиха парламентът да продължи да работи и при липса на редовно правителство.

Промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, приети в четвъртък, ще важат от 9 май до 9 юни, когато ще се състоят предсрочните парламентарни избори заедно с тези за европейски парламент. Няма да се провеждат и редовни заседания на парламентарните комисии.

Изключение е направено за извънредни заседания и писмен парламентарен контрол. Депутатите отхвърлиха редакционно предложение на БСП за провеждане и на устен парламентарен контрол.

Промените бяха подкрепени със 140 гласа от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС.

На заседанието беше решено също заплатите на депутатите да се начисляват от деня на полагането на клетва до деня преди полагането на клетва на депутатите в следващия парламент.

След промените, приети в края на 2023 г. в Конституцията, парламент се разпуска само с полагането на клетва от новоизбраните народни представители след избори.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)