Десета жертва на протестите на „жълтите жилетки“ във Франция

Шофьор стана десетата жертва от началото на протестите на т. нар. „жълти жилетки“ във Франция, след като се вряза в камион, участващ в пътна блокада в град Перпинян (департамент Източни Пиренеи, в южната част на страната). Инцидентът е станал към 00:45 българско време днес.

След случилото се „жълтите жилетки“ веднага са прекратили блокадата на пътя. „Загиналият водач стана десетата жертва, свързана с действията на движението“, подчертава тв каналът BFM.

Инцидентите с фатален изход започнаха от самото начало на протестите на „жълтите жилетки“ в средата на ноември, като повечето от тях са свързани с ПТП-та, когато манифестантите блокират или ограничават движението по автомобилните пътища и кръстовища. Една възрастна жена загина, когато в нейната стая, по време на провеждаща се в близост демонстрация, влетя и се взриви граната със сълзотворен газ.

Българските граждани, пребиваващи или пътуващи във Франция, да се информират предварително за актуалната обстановка заради очаквани нови протести на „жълтите жилетки“. Това предупредиха от ситуационния център на Министерството на външните работи за днешните протести. Съобщава се, че този път т. нар. „жълти жилетки“ призовава за блокиране на протестиращите на границите на Франция с Испания (Le Perthus/Le Boulou, La Jonquera), Белгия (Maubeuge-Bettignies, Tourcoing, Dunkerque, Hertain), Германия (Strasbourg-Kehl, Gambsheim) и Италия (Menton-Vintimille). Възможно е да бъдат блокирани и пристанищата Saint-Nazaire, Brest и Saint-Malo. Призивите са да бъдат пропускани автомобили, но не и камиони и товарни МПС.

Министерството на външните работи отново препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи във Франция, както и на водачите на МПС и на товарни МПС, да имат предвид горната информация, да се информират предварително за актуалната обстановка и за евентуално блокирани гранични пунктове, да проявяват внимание и стриктно да следват указанията на местните власти, предава Канал 3.

Преди предприемане на пътуване да се информират предварително за евентуално затворени пътища, входове и изходи на магистралите или пунктове за заплащане на пътни такси, където най-често може да има наличие на протестиращи.


image0 (9K)