„Джумхуриет“: Задава се жестока цензура в интернет

С наближаването на изборите през 2019 година турското правителство се подготвя за широкомащабен строг контрол върху радио и телевизионни предавания

[ad id=“263680″]

С наближаването на изборите през 2019 година (местни – през март, а общи и президентски – едновременно на 3 ноември), турското правителство се подготвя за прилагане на широкомащабна цензура върху излъчваните по Интернет радио и телевизионни предавания, пише вестник „Джумхуриет”, цитиран от „Фокус”.

В Меджлиса вече е внесен съответен проектозакон още на 2 февруари. Съгласно него всички предавания в Интернет – на турски или на друг език; аудио или видео сигнали – ще бъдат подлагани на строг контрол от страна на надзорния орган – Висшия комитет за радио и телевизия. (ВКРТ).

За да бъдат излъчвани подобни предавания, ще трябва предварително да се получи съответен лиценз. Освен че ще бъде много скъп, този лиценз ще се издава след разследване на Националната разузнавателна организация (МИТ) и Генералната дирекция по сигурността (ГДС).

[ad id=“218001″]

Получилите лиценз и разрешение интернет излъчвания ще бъдат контролирани от ВКРТ за тяхното съдържание. На тези от тях, които „не издържат изпита”, ще им бъде отнеман лиценза. Ще бъде прилагано т.нар. „отстраняване (изтриване) на съдържание” и „предотвратяване на достъпа”. Решенията за това ще бъдат постановявани от наказателните съдилища.

Рестриктивните мерки предвиждат промени и в самия Закон за ВКРТ, посочва още „Джумхуриет”.


image0 (9K)