Директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставка

Директорът на Българското национално радиео (БНР) Андон Балтаков е подал оставка, съобщи БНР.

„Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари“. Това е написал Балтаков в писмо до служителите.

Балтаков подаде оставка и през октомври 2020 г. Тогава тя беше в знак на протест,че Министерството на културата е подменило текст в проекта за промени в Закона за радио и телевизия, който вече е бил одобрен от ръководството на радиото. В четвъртък сутрин министерството на културата отрече всякаква намеса.

Антон Балтаков беше избран за директор на БНР през януари 2020 г. след конкурс на СЕМ. Предишният директор на радиото Светослав Костов беше уволнен предсрочно миналата година заради опита му да свали от ефир репортера Силвия Великова и безпрецедентното му решение да спре излъчването на програма „Хоризонт“ за около 5 часа на 13 септември 2019 г.

Свободна Европа не успя да се свърже с Балтаков за коментар.

л

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)