Днес Георги Мамалев сади липа и гледаме 7 български филма!!!

 

Вторият ден на кинофестивала „Златната липа“ днес продължава в Стара Загора с едно интересно събитие и прожекцията на куп български и чуждестранни кино хитове, научи ЗАРАТА.

В 12 часа в Алеята на липите своя звезда ще открие тазгодишният носител на наградата за цялостен принос в киното „Златна липа“ Георги Мамалев. Преди това той ще участва в пресконференция. Събитието е при западния вход на сградата на държавна опера Стара Загора.

Също днес, 29 май, ще се завъртят седем български заглавия, които не са за изпускане.

От 13 часа в зала библиотека е началото на документалния „Вибрации на душевността“ (2022) на режисьора Валентина Фиданова – Коларова, който разказва за живота и творчеството на художничката Васка Попова – Балерова.

От 14 часа в залата на библиотеката започва българският късометражен филм „Лека нощ, Лили“ (2021) на режисьора Петър Вълчев.

Веднага след него в 15 часа започва документалният филм на Ралица Димитрова „Балада за Галилей“ (2020) за гениалния чудак, художникът проф. Галилей Симеонов.

В 16 часа в библиотеката започва документалният филм „Тихо наследство“ (2021) на режисьора Петя Накова.

От 17 часа в залата на операта е началото на филма от конкурсната програма „Януари“ (2021) на режисьора Андрей Паунов. Лентата представя по нестандартен начин нашумялата едноименна пиеса на големия Йордан Радичков.

Също в 17 часа, но в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ започва документалната лента на Стефан Командарев за силата на донорството „Живот за живота“ (2021).

В 19 часа в зала опера председателят на международното жури на фестивала, проф. Анри Кулев, ще представи последния си филм „Имало една война“ (2019).

В неделната програма не е за изпускане и прожекцията на новия филм на Педро Алмодовар „Паралелни майки“ с Пенелопе Крус, който започва в 13 часа в залата на операта. Можете да гледате повторението на филма от 19 часа в залата на Културен център „Стара Загора“ (бившия Синдикален дом).

В 19 часа в библиотеката филма си „За какво си струва да се плаче“ ще представи членът на журито Кристина Грошан от Унгария. В същия час в Културен център Стара Загора“ започва копродукцията на Белорус, Германия и Русия „Уроци по персийски“.

Чудесен избор би бил и френският филм по романа на Оноре дьо Балзак „Изгубени илюзии“ (2021), чиято прожекция започва в 21 часа в операта.

Ако предпочитате комедийния жанр, в 13 часа в Културен център „Стара Загора започва френският филм „Огромна“ (2021), а от 21 часа на същото място непременно гледайте албанския „Два лъва към Венеция“ (2021). Също в 21 часа в библиотеката започва френската свежа комедия „Моето магаре, моят любовник и аз“ (2021).

Унгарският хит „Токсикома“ (2021), датските „Създатели на сънища“ (2020), „Войникът“ (2021), „Денят, в който умряхме“ (2021), хърватско-сръбският „Синьо цвете“ (2021) от конкурсната програма също можете да гледате днес в програмата на „Златната липа“. Кога и къде вижте в сайта на фестивала thegoldenlinden.com.


image0 (9K)