Довечера Дон Кихот излиза на сцената на Античен форум „Августа Траяна“

На 12 август от 21.00 часа на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ ще видите отново балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус, съобщават от Операта в Стара Загора.

С този спектакъл на 27 ноември 2018 г. бе открито официално 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

На 12 август в ролята на Китри ще дебютира Клара Ферер – очарователната и много талантлива испанка от трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора.

Само на 21 години, Клара ще сбъдне своята голяма мечта – да играе в любимата си роля от балетния свят. Клара е родом от Барселона , професионалното и образование преминава през училище по балет в Матаро, Испания, обучавала се е в Кралския балет на Фландърс, Белгия, в Център на Танца на Каталуня. Завършва консерватория – Интитутът за театър на Барселона. През 2016 и 2017 г. е финалист в Национални балетни конкурси в Испания, печели призови места и стипения за обучение в Национална компания за танц, Мадрид. Танцува в кордебалета на Националния балет на Куба, стажува в балета на Операта в Грац, Австрия, работи в балетната трупа на Инсбрук.

Клара Ферер е част от балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Тя е една от четирите балерини от трупата – участнички в проект „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“, финансиран по програма „Европейски корпус за солидарност“ на Европейския съюз.

Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. Солистът и хореограф Аршак Галумян /Arshak Ghalumyan/ е хореограф и премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Възпитаник е на  Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера. Асистент-хореограф е Красина Павлова – примабалерина на Щатсбалет-Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на 12 август участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора.


image0 (9K)