ДОКУМЕНТИ И ФАКТИ БТА (1989) специален бюлетин „С-4“ в ЕДИН ЕКЗЕМПЛЯР само за Тодор Живков

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 48, 1991 г.
ДОКУМЕНТИ И ФАКТИ
♦Две години от публикуваната информация на БТА (1989) специален бюлетин „С-4“ в ЕДИН ЕКЗЕМПЛЯР само за Тодор Живков, в която дословно се казва:

[ad id=“225664″]
„В речите на митинга на истанбулския площад „Таксим“, състоял се на 24 юни с цел „да бъде заклеймена България“, са били отправени между другото груби лични нападки към българския партиен и държавен ръководител Тодор Живков. Министърът на културата Намък Кемал Зайбек посочил: „Днес Живков и ивановци искат да изтръгнат хората от техните корени. Защо е всичко това? Защото искат да запазят имената си – Реджеб, Фатма! Защото не искат да продадат душите си! Какво право имат живковците и ивановците на това? Откъде черпят смелост да постъпват така? Правителство ли е това, което управлява България, или разбойническа шайка?“ В същото издание на бюлетина „С-4“ се предлага и информация за статия на в. „Таймс“ от 28.06.1989 г. Цитирам информацията на БТА, предназначена само за първия партиен и държавен ръководител: „Лондонският вестник „Таймс“ пише за срещата на съветския посланик в Анкара Алберт Чернишев с турския външен министър Месут Иълмаз. Между другото авторът на статията Кристофър Уокърл посочва: „Според западни съветолози Горбачов е ядосан от антиреформисткия ветеран ръководител Тодор Живков, както и от тази на президента на Румъния Чаушеску, но поради стратегически причини, свързани с Варшавския договор, смята, че възможността му да се намеси е строго ограничена.“ От днешна позиция не е трудно да си зададем въпроса защо тази информация не е публикувана в българския печат!

[ad id=“263680″]
♦ 2 години от специалната информация (1989) за бюлетин „С-4“ на кореспондента на БТА в Мадрид за антибългарска статия на в. „Ел Паис“ от специалния пратеник на вестника в София Херман Терч, озаглавена „Хиляди турско-български бежанци – най-голямото преселение в Европа след 1945 година“.
Без да се спираме на подробностите около информацията и около личността на кореспондента на БТА, цитираме само финала: „В заключение в статията се казва: „Живков, който съвсем сигурно ще остави на следващите поколения една разрушена България, сега иска да влезе в историята като лидер, постигнал българското национално единство.“
Подбор на материалите направи главният редактор на Справочна редакция, с което не се отказва да поема цялата отговорност за стореното.


image0 (9K)