Доналд Тръмп изостава от Хилари Клинтън

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън води с 4% пред своя съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп, съобщи агенция „Ройтерс“.

Последното проучване на института „Ипсос“, проведено за „Ройтерс“, показва, че заболяването на Хилари Клинтън от пневмония изглежда не е намалило подкрепата за нея.

Анкетата е проведена в периода 9-15 септември. Тя показва, че 42 на сто от хората, които вероятно ще гласуват, подкрепят Хилари Клинтън, а 38% – Доналд Тръмп. Един на всеки петима вероятни избиратели не подкрепя нито един от двамата.

Само незначителна част от привържениците на Клинтън са заявили, че здравословното й състояние е разколебало подкрепата им за нея.

Анализ на „Ипсос“/“Ройтерс“ обаче показва, че надпреварата за президент на САЩ е станала по-оспорвана през последните седмици. Ако изборите се провеждаха днес, шансовете за победа на Клинтън са оценени на 60%. За сравнение миналата седмица те бяха 83 на сто.

Една от причините е, че в момента Тръмп би спечелил в ключовия щат Флорида. Президентските избори в САЩ не са преки. Всеки щат излъчва определен брой делегати в Избирателната колегия, която официално определя президента на страната.


image0 (9K)