Приеха важно допълнение към „данък уикенд“

Полученият в натура доход от служителя или управителя на фирмата да се облага със ставка от 10 на сто, ако той е свързан с употребата на собствени, наети или предоставени за ползване активи (служебни автомобили, телефони, имоти). Това беше регламентирано с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Днес те бяха приети окончателно на второ четене от Народното събрание. Новият ред за облагане е свързан с „данък уикенд“. Допълнението премахва част от бюрокрацията, защото без него фирмите трябваше да начисляват данък общ доход и осигуровки при ползването на фирмен автомобил или телефон за лични нужди. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо. Промените влизат със задна дата – от началото на 2016 година. Те се ползват с подкрепата на бизнеса и счетоводните компании.

Вносителите на законопроекта разделят фирмените активи, които ще се използват за лично ползване, на три групи – автомобили, недвижими имоти и всички останали. При колите ще се отчита изминатото разстояние или времето на ползване. Алтернативата е като при поисканата дерогация за „данък уикенд“ – 50% лично, 50% фирмено ползване. При недвижимите имоти ще се прилага площ или време на използване. При всички останали случаи (например сметки за телефон, Интернет, лаптопи и т.н.) компаниите ще могат автоматично да отчитат 20% от разходите за ползване за лични цели, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основата.

Данъчно задължени лица по силата на този закон са всички работодатели или възложители по договори за управление и контрол, както и юридически лица, чиито съдружници и акционери упражняват личен труд, когато техните доходи са приравнени на трудови.

Източник: „Дневник“


image0 (9K)