Дори и след този скъп ремонт на басейна, в него няма да се провеждат състезания

ArhitektVeselinBerovКоментар на старозагорския архитект Веселин Беров за казуса с проточилия се и на няколко пъти оскъпяван ремонт на покрития плувен басейн в Стара Загора. В Стара Загора нямало достатъчно компетентни строителни инженери, затова за проекта са потърсени специалисти от София.

Публикуваме написаното от г-н Беров без редакторска намеса:

„На 12.09.2016 година ТВ“Загора“ излъчи едно доста дълго интервю със старозагорския кмет Живко Тодоров. В него имаше неточности и неистини. Използувам тези две думи, а не техния синоним, защото звучат по-меко. Искам да коментирам две от тези неточности и неистини и да поднеса на любопитния читател малко повече информация.
За плувния басейн: Преди повече от една година в Камарата на архитектите в Стара Загора бяха коментирани инвестиционните намерения на общината. Беше коментирано предложение до общинското ръководство плувният басейн да се разруши и да се изгради отново. Причините бяха две – от една страна сградата е силно амортизирана и вероятно нейното укрепване и реновиране ще струва повече от строителството на нова и от друга басейнът няма необходимите габарити за провеждане на състезания. Тези препоръки, разбира се, не бяха възприети и затова сега не се учудвам от казваните многократно оправдания за закъснението и сериозното оскъпяване на обекта. Озадачи ме констатацията на кмета Тодоров, че са потърсени специалисти от София, тъй като в Стара Загора няма достатъчно компетентни строителни инженери. Тъй като познавам по-добре от него възможностите на старозагорските колеги, определено считам това за несправедлива обида към тях. Дали са канени да вземат участие във възстановяването на плувния басейн при положение, че има проектантски екип, на който е възложена задачата, не зная. По-скоро може би не. А ако някой не иска да работи с общината по подобни експертни задачи, това би могло да бъде предмет на друг анализ. По-важното е друго. Дори и след този скъп ремонт, който дори вече почти към края му не се знае колко ще струва на старозагорци, в него няма да могат да бъдат провеждани състезания, тъй като габаритите на басейна не отговарят на съответните изисквания и стандарти.“


image0 (9K)