Дубровник – място за романтици, пазещ спомена за минало величие

Дубровник е лелеяна дестинация за всеки, който дори само е чувал за него. Място за романтици, за хора – ценители на кулинарията, на красивите гледки, на синия лазур на морето и за хората, които се зареждат с емоции, обикаляйки по старинните улички, докосвайки се до историята.
[ad id=“263680″]
Този хърватски град е притегателен не само през лятото, забележителен е във всеки сезон. За съжаление пътят до там с автобус си е голямо изпитание… Но стигнете ли, той ви обещава зашеметяващи преживявания.

dubrovnik-3_resizedГрадските стени
Целият град, включително и пристанището, е заобиколен от стени, които са служели за защита от нападение по море. Те се простират в продължение на 2 км и на места достигат до 25 м ширина. Разходка по стените ви дава идеална възможност да видите средновековните и бароковите богатства на Стария град, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Отворени са ежедневно от 10:00 до 15:00 ч. през зимата и от 09:00 до 19:30 ч. през лятото.

Старият град
Зашеметяващите сгради, облицованите с мрамор улици и невероятната атмосфера правят разходката в Стария град изключително приятна. Главната улица – Страдун, започва със стар манастир и завършва с красив площад.

[ad id=“225664″]

Страдун

Страдун е прочутата пешеходна улица в Дубровник. Страдун е изградена след голямото земетресение през 1667 г. Преди това там са се намирали луксозни сгради, но впоследствие сградите са със сходни фасади и са по-функционални.

Крепостта Минчета

От векове кулата на крепостта Минчета се извисява над града и днес се е превърнала в един от символите на Дубровник. Първоначално е била по-малка и квадратна, построена през 1319 г., но през 1464 г. е променена и придобива сегашната си кръгла форма благодарение на прочутия флорентински архитект Мичелоцо Мичелоци.

Крепостта Бокарт

Също е дело на Мичелоци и е имала за цел да предпазва основните порти, падащия мост и рова на градските порти Пиле. Днес там се организират събития от Летния фестивал в Дубровник.

Крепостта Ревелин

Крепостта Ревелин е издигната извън градските стени през XVI век, когато Дубровник е застрашен от Венеция. Крепостта е издигната много бързо, като всички други обществени и частни дейности са били прекратени, за да може цялото население да се включи в строителството.

[ad id=“218548″]

Крепостта Ловриенац

Крепостта Ловриенац също се намира извън градските стени, в западната част на града. Според легендата на същото място върху непристъпните скали венецианците искали да издигнат своя крепост, за да застрашат Дубровник. След като разбрали това, само за три месеца местните жители издигнали крепостта Ловриенац. Когато пристигнали с корабите си, натоварени със строителни материали, венецианците с почуда видели, че са били изпреварени.

Църквата на Спасителя

Църквата на Спасителя е построена между Францисканския манастир и градските порти Пиле през 1520 г. като благодарност за спасението на града от земетресението през същата година. Църквата не е засегната при разрушителното земетресение през 1667 г. и до днес е в оригиналния си вид.

Доминиканския манастир и музей
Манастирът датира от 1301 г. и е построен от жителите на Дубровник, които са били заставени да работят по него от местните власти. В музея към обителта има впечатляваща селекция на изкуство от XVI в., създадено в Дубровник. Музеят е отворен ежедневно от 09:00 до 17:00 часа през зимата и от 09:00 до 18:00 часа през лятото.

Францисканският манастир 

Първоначално Францисканският манастир се е намирал извън градските стени, но заради заплахата от война през XIV век монасите са принудени да изоставят обителта си и да се преместят. Строителството на Францисканския манастир започва през 1317 г. и продължава дълги години. В църквата на манастира се организират концерти в рамките на Летния фестивал в Дубровник.

Фонтанът на Онуфри

Големият фонтан на Онуфри се намира срещу Църквата на спасението. Създаден е от Онуфри дела Кава в чест на завършената водоснабдителна система на града през 1438 г.

[ad id=“263680″]

Планината Сръд (Srd)
Планината точно северно от града осигурява великолепна гледка на крайбрежната ивица на Дубровник. Тъй като въжената железница вече не се движи, може да отидете до там с кола или пеша. Фантастичната гледка ще е вашата награда за трудното пътуване.

Дворецът Спонза

Дворецът Спонза е комбинация от готически и ренесансов стил. В началото е замислен като сграда на митницата, в която да бъдат облагани с мито стоките, пристигащи от всички краища на света. В едно от крилата са се секли монетите на Дубровнишката република. По-късно се превръща в културен център и място за срещи на асоциацията „Академия на образованите“, където се обсъждат всички артистични, културни и научни постижения за времето си. В двореца Спонза се е помещавало и първото училище в Дубровник.

Островите Елафит 

Красиви и неосквернени острови между Дубровник и полуостров Пелешач. Колоцеп е един от най-привлекателните, тъй като предлага на посетителите както свежи гори, така и плажове. През лятото има ферибот четири пъти дневно.

Тръстено (Trsteno)
Точно извън Дубровник, на хълм с изглед към морето, е разположена тази красива ренесансова градина. Тръстено е първата проектирана обществена градина в Далмация. Тук растат палми, евкалипти, камфорово дърво, мандарини и грейпфрути, а заедно с тях се извисяват и четиристотин годишни дървета, като някои достигат височина от 50 метра.

Снимките са направени от старозагорската учителка Гинка Чалъмова, посетила наскоро Дубровник.


image0 (9K)