Държавният секретар на САЩ: Ще направим всичко по силите си, за да спрем новия руски газопровод

„Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да спрат проекта за газопровод между Русия и Германия „Северен поток-2“. Това обяви снощи във Варшава американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от „Франс прес“.

Информационната агенция отбелязва, че по този начин Помпейо е подчертал нежеланието на Вашингтон за компромис по въпроса, въпреки че управлаващите в Берлин дадоха знак, че искат сближаване на позициите. Те обещаха, че Германия ще започне да внася през следващите години втечнен природен газ от САЩ, когато изгради съответната инфраструктура.

Газопроводът „Северен поток-2“, чието строителство започна миналата година, „насочва пари“ към Русия и едновременно с това вреди на Европа„. Това заяви Помпейо на съвместна пресконференция във Варшава с полския министър на външните работи Яцек Чапутович.

Държавният секретар на САЩ призна, че проектът „определено съдържа търговски аспект„. Той обаче предупреди, че изграждането на газопровод крие и „огромен риск за сигурността„.

По-рано вчера Майк Помпейо посети Словакия. В столицата й Братислава той заяви, че руският президент Владимир Путин е „заплаха за демокрациите по света„.

Русия не е единствената държава, която се опитва да подкопае суверенитета и свободата в Европа. Пред външния министър повдигнах въпроса, че е необходима защита срещу усилията на Китай да създаде икономическа зависимост и да манипулира политическата ви система„, каза Помпейо на пресконференция в присъствието на словашкия външен министър Мирослав Лайчак.

Американският първи дипломат похвали решението на словашкото правителство да закупи 14 америански изтребителя „Ф-16“ за военновъздушните си сили.


image0 (9K)