Държащите повторно матура ще плащат

Държащите повторно матура ще плащат
Държащите повторно матура ще плащат

Снимка: БГНЕС

От МОН предвиждат наредба, с която желаещите да се яват повторно на матура, за повишаване на оценка, да се плаща. В началото на март депутатите приеха зрелостниците да могат да се явяват на поправка на матурите след 12-и клас, ако не са доволни от оценките си. Това ще се отнася и за тези, които не са скъсани, но искат да повишат успеха си, за да могат да кандидатстват в университет.

След промените в закона учениците ще могат да се яват на поправка веднъж, но не по-късно година от датата на полагане на първия изпит. Новата оценка няма да бъде вписана в дипломата за средно образование, а само в удостоверение за положен държавен зрелостен изпит.

За явяване втори път на матура за повишаване на оценката ще трябва да се плаща такса. В проекта е записано, че размерът ѝ ще е съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование. В нея все още обаче няма размер на такса за този вид допълнително явяване на матура.

Кандидатите да се явят на поправка на матура, завършили през учебната 2022/23 г., трябва да подадат заявление за явяване между 24 и 26 април 2024 година. След това те ще получават и служебна бележка за допускане до изпита. За учениците, които ще държат матура през тази година, ще има възможност да поправят оценката си през август-септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)