Д-р Веселин Герев: Гладният човек става неконтролируем

Гладният човек става неуправляем и от него може да се очаква абсолютно всичко

Заради растящата инфлация и рязкото поскъпване на живота на българина, се увеличават кражбите на храна и гориво. В интервю за Марица д-р Веселин Герев, психиатър, обяснява този феномен: 

Храната и горивото вече са ценни продукти. Цените им се вдигнаха вече 4-5 пъти. Затова хората предпочитат да ги крадат. Освен това горивото например е бързо ликвидно, тоест може да се препродаде много бързо на по-ниска цена на вторичен пазар. На практика тук не става въпрос за ценни вещи. Много от тези кражби даже ще останат немаркирани. И като са на стойност под минималната работна заплата, полицията въобще няма да се занимава с тях. Ясно е, че крадците са психопати, че надушват къде ще мине номерът и къде не. Но по принцип отпреди знам, че не крадат техника и проследими неща. Преди крадяха основно злато – нещо, което веднага може да се реализира на ниска цена, да се претопи и да му се загуби дирята. Сега заради кризата се преминава към друг тип кражби. Дори не мисля, че части от коли ще са мишена, тъй като в момента много от колите не се движат. Няма на кого да ги продадат тия части.

– Ще се стигне ли до война за филия хляб, ако кризата се задълбочи?

– Не вярвам да се стигне дотам, защото случи ли се, цялата тази енергия ще бъде насочена срещу властта, срещу хората, които докараха страната до това положение. Затова те ще се опитат да задържат колкото се може повече това положение с всички сили и средства. Сила надали ще употребят. По-скоро ще хвърлят пари на пазара, за да може уж да компенсират донякъде нещата. Тук от психологическа гледна точка трябва да кажем три неща – човекът, общо взето, има така наречения нагон за самосъхранение, който включва спане, хранене и пиене. Именно този нагон е в основата на психиката на всеки човек. Гладният става неуправляем и от него може да се очаква абсолютно всичко.

https://www.dunavmost.com/====


image0 (9K)