Европарламентът настоя Брюксел бързо да каже как ще спира парите на проблемните държави

Европейският парламент прие решение, с което настоява Европейската комисия до две седмици да предприеме действия, свързани с възможността за спиране на парите на ЕС към страни, в които е нарушено върховенството на закона.

Призивът беше приет с 506 гласа „за“, 150 „против“ и 28 въздържали се.

На 1 януари 2021 г. влезе в сила Регламент за обвързване на парите с върховенството на закона. Европейският съвет поиска от Комисията да забави прилагането му, за да могат Полша и Унгария да го оспорят пред Съда на ЕС. И двете държави направиха това през март.

Европарламентът критикува Еврокомисията, че не е предложила мерки досега и не е последвала настояването това да се случи до 1 юни. Евродепутатите предупреждават, че ще съдят Комисията, ако не се „заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава там, където сериозно е застрашено справедливото, законно и безпристрастно разпределение на европейския бюджет“.

„Рискът от злоупотреба с бюджета на ЕС в държавите членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава“, казват евродепутатите.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)