Европейската агенция по лекарствата с решение за ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Възможна е връзка между ваксината на „Джонсън и Джонсън“ и опасността от образуване на тромбози, но става дума за много редки странични реакции. Това е позицията на Европейската агенция по лекарствата, огласена снощи.

Научната оценка Агенцията е, че ползите от ваксината на „Джонсън и Джонсън“ надвишават рисковете от странични ефекти.

Европейската агенция по лекарствата смята, че случаите на тромбози и ниски нива на тромбоцити при много малък пациенти с „Джонсън и Джонсън“ са подобни на тези при „Астра Зенека“. Експертите смятат, че вероятно става дума за имунна реакция на организма.

Досега има информация за 8 подобни случая в САЩ. Там с ваксината на „Джонсън и Джонсън“ срещу коронавируса са имунизирани повече от 7 милиона души. Тромбозите са настъпили в рамките на три седмици след ваксинацията. Повечето от пострадалите са жени, които са под 60-годишна възраст.

Въпреки това, според експертите, не може да се говори за определени рискови групи или възрасти.

Симптомите на тези странични реакции са задух, болки в гърдите, подуване на краката, продължителна болка в корема, неврологични симптоми, тежко и продължително главоболие или замъглено зрени, както и малки кръвни петна под кожата извън зоната на поставената инжекция„. Това обясни д-р Сабине Щраус от Европейската агенция по лекарствата, цитирана от ЗАРАТА.

Хората, които забележат подобни симптоми, трябва веднага да се обърнат към лекар.


image0 (9K)