Една нетрадиционна и много вкусна рецепта с тиква

Сега, през есента, е най- подходящият момент да си направим нещо вълнуващо и топло с тиква. За нас, българите, тиквата е най- вкусна печена – /сещам се за Душко Добродушков/, но има рецепти, в които тиквата е съставна част от супи и основни ястия, а не десерт.

Ето една рецепта за супа с тиква, много подходяща за студените есенни дни:

Продукти:

1/4 тиква

1/2 глава целина

2 моркова

1 глава лук

1 голям картоф

куркума, кимион, кориандър, черен пипер и сол

магданоз

Приготвяне:

Тиквата се  обелва и нарязва на парчета, количеството определяте вие, според броя на порциите. За 4 порции супа е достатъчна  1/4 от тиквата. Целината, морковите, картофа и лука също се обелват и нарязват на парченца – може и по- едри, тъй като ще се пасират. Задушават се в масло и зехтин. Долива се пилешки бульон, а може и само подсолена вода и се оставя да къкри. Когато зеленчуците са сварени- те се пасират направо в тенджерата. Подправките – куркума, кимион и кориандър- се запичат в сух тиган и се счукват добре в хаванче.

Готовата супа се поднася в дълбока чиния, супата се поръсва обилно с препечените подправки и магданоз и се добавя една супена лъжица изцедено кисело мляко или заквасена сметана.

Тази супа е истинска експлозия от витамини, вкус, цвят и топлина за студените дни, които ни чакат! Децата много я харесват, опитайте я и вие!

Да ви е сладко!


image0 (9K)