Една от новите бойни групи на източния фланг на НАТО е готова за действие

Новата бойна група на НАТО в Словакия вече е готова за действие, съобщи БТА, позовавайки се на отбранителната организация. Групата беше създадена, за да бъде допълнително подсилен източният фланг на Алианса след началото на инвазията на Русия в Украйна.

През март в Брюксел беше проведена извънредна среща на лидерите на НАТО. Там те се договориха да укрепят позициите на Алианса в страните от Източна Европа по суша, въздух и море.

След месеци на подготовка в сряда пактът съобщи, че бойните сили в Словакия са показали, че могат да изпълняват задачите си по време на неотдавна завършилото учение „Силно единство“.

Бойната група наброява 14 600 войници, като близо 13 500 от тях са от страната домакин. В нея участват още сили на Германия, Чехия, САЩ и Словения.

С цел засилване на отбранителната способност на страните от източния фланг подобни бойни групи бяха създадени още в Естония, Латвия, Литва, Унгария, Румъния и България.

Българската група включва военнослужещи от Италия, България, Великобритания, Албания и други страни членки на Алианса. За бойната група САЩ предоставиха и рота с бронирани машини „Страйкър“.

През юни по време на срещата на срещата на върха в Мадрид лидерите на НАТО решиха да увеличат силите за бързо реагиране на Алианса в Източна Европа до 300 000 души.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)