Екатерина Велика искала ваксиниране на цялото руско население

В Москва беше представено рядко писмо, написано от руската императрица Екатерина Велика, в което тя призовава поданиците си да бъдат ваксинирани срещу дребна шарка, докато сегашното ръководство на Русия се бори със собствената си кампания за ваксиниране повече от два века по-късно.

В писмото с дата 20 април 1787 г., адресирано до един граф, родената в Германия владетелка, която разширява територията на Русия, дава подробни указания на властите в днешна Украйна как да организират ефективна кампания за ваксинация.

Аукционната къща MacDougall’s, специализирана в руското изкуство, изложи писмото и портрет на Екатерина на публичен показ в Москва в петък, преди експонатите да бъдат продадени в Лондон.

Смята се, че общата стойност на документа и портрета е до 1,2 млн. паунда (1,6 млн. долара).

Съхранявани досега в анонимна частна колекция, те ще бъдат показани в московска галерия до 30 ноември и ще бъдат изложени на търг в Лондон на 1 декември.

„Една от най-важните (задачи) трябва да бъде въвеждането на ваксинация срещу дребна шарка, която, както знаем, причинява големи вреди, особено сред обикновените хора“, пише Екатерина на граф Пьотр Румянцев, докато пътува в Крим.

„Такава ваксинация трябва да бъде разпространена навсякъде“, пише тя на кирилица, подписвайки се „Екатерина“ с едър шрифт.

По-нататък тя дава подробна информация за това как да се направи ваксинацията широко достъпна, включително чрез създаване на временни помещения в манастирите за тези, които се разболяват след поставяне на инжекции.

Императрицата е първият човек в Русия, който е ваксиниран срещу дребна шарка.

„В днешните условия трябва да се гордеем с Екатерина“, заяви пред репортери съдиректорът на аукционната къща и експерт по руско изкуство Екатерина Макдугъл пред медии.

Въпреки че президентът Владимир Путин твърди, че е бил ваксиниран с руската ваксина „Спутник V“, това е станало няколко месеца след началото на пандемията – а някои го критикуват, че не го е направил пред камера, припомня БГНЕС.

Императрицата е организирала „нереална“ пропагандна кампания, за да насърчи поданиците си да се ваксинират срещу дребна шарка, която по това време унищожава населението в цяла Европа.

Но „като много интелигентна жена“, каза Макдугъл, че Екатерина не е наложила ваксинацията като задължителна. „Тя е знаела, че руският народ ще се разбунтува срещу това.“

По време на пандемията от COVID-19 много руснаци също се разбунтуваха срещу инструкциите на Кремъл, отказвайки да се ваксинират срещу вируса. Въпреки многократните призиви на Путин, само 40 % от руснаците са напълно ваксинирани.

Писмото на Екатерина е „уникално, особено като се има предвид тази ситуация, в която се намираме всички“, заяви историкът Олег Хромов пред репортери чрез видеовръзка, като добави, че е „чудо“, че то е оцеляло.

Екатерина, която се страхува да не умре от дребна шарка като много хора около нея, поръчва на лекар да дойде от Англия, за да ѝ постави ваксината.

Хромов каза, че лекарите са използвали проба от дете, за да инжектират болестта на Екатерина. По-късно младежът бил награден с титла.

След това тя се разболяла за известно време и когато се възстановила, императорските власти издали указ, в който се казвало, че императрицата се чувства добре, и призовали другите да я последват.

Но Хромов казва, че въпреки усилията ѝ да убеди руснаците да се ваксинират, „хората се страхували, това било ново и необичайно“.

Когато френският крал Луи XV умира от дребна шарка през 1774 г., Екатерина уж казва, че е „варварство“ да се умира от тази болест през просветения XVIII век.

„Много се надявам, че един ден, може би в близко бъдеще, ще можем да кажем: „Какво варварство е да умреш от COVID през XXI век“ – каза Екатерина Макдугъл.

Екатерина Велика е най-дълго управлявалият руски владетел от женски пол, заемайки императорския престол между 1762 и 1796 г.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)