Екзекуции, мъчения, изнасилвания. В Украйна са извършени военни престъпления според комисия на ООН

Назначена от ООН независима комисия откри доказателства за военни престъпления, извършени по време на руската военна инвазия в Украйна. Това включва бомбардировки срещу цивилни цели, екзекуции, мъчения и сексуално насилие, каза председателят на комисията Ерик Мьосе.

„На базата на събраните от комисията доказателства беше заключено, че в Украйна са извършени военни престъпления“, каза той пред Съвета за човешки права на ООН в Женева в петък.

Разследването на комисията беше съсредоточено в районите, които бяха окупирани от руската армия през март и началото на април – Киев, Чернигов, Харков и Суми. В тези райони са документирани много случаи на екзекуции, каза Мьосе. Открити са тела с вързани ръце, прерязани гърла и огнестрелни рани в главите.

Председателят на комисията каза още, че руски войници са извършили сексуални посегателства срещу хора на възраст от 4 до 82 години. Жертви и свидетели са потвърдили побои и мъчения чрез електричество в центровете за задържане на руската армия.

Комисията беше създадена през май с цел да разследва твърденията за руски военни престъпления в Украйна. Разследващите са посетили 27 населени места и са говорили с над 150 жертви и свидетели, каза Мьосе в петък. Той добави, че комисията е в контакт с Международния наказателен съд и предстои да предаде подробен доклад за откритията на разследването.

Русия започна непровокираната си военна инвазия в Украйна през февруари. Войната се води изцяло на територията на Украйна.

От началото на руската агресия бяха убити хиляди украински цивилни, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Редица държави и международни правителствени и неправителствени организации обвиняват Русия във военни престъпления.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)