Екодукти – по света има специални мостове за животни

По света отдавна съществува практика да се строят Екодукти (Ecoducts). Зелените съоръжения позволяват на представителите на животинския свят да преодоляват безопасно препятствията, създадени от човека.

Най-често става дума за магистралите, които грубо пресичат дивата природа и пречат на животните на преминат от другата страна на пътя в търсене на нови територии и храна. Мостове или надлези, подлези или тунели, виадукти, земноводни тунели, рибни стълби, зелени покриви…, са само малка част от съоръженията, които трябва да включим в понятието „Екодукт”.

ekodukti1Photograph via SenseiCAY on Reddit.

Първият мост за диви животни е построен през 1950 г. във Франция. Холандия, Швейцария, Германия, САЩ, Канада, Япония са страните, които са другите пионери в популяризирането и прилагането на тази зелена идея. Днес екодукти има по целия свят, като броят им става все по-голям. Холандия служи за пример. В страната на лалетата са построени повече от 600 тунели, монтирани под главни и второстепенни пътища. Така холандците за няколко години успяват значително да увеличат популацията на застрашения от изчезване европейска язовец. Най-дългият екодукт също се намира в Холандия. Той е разположен близо до град Кралио, дълъг е 800 метра и обхваща магистрала, жп линия и голф игрище.

highviewart.com


image0 (9K)