Експерти: „Турски поток“ неизбежно ще стане български (карта)

„Проектите за газови хъбове в Европа никнат като гъби след дъжд“. Това констатира руският вестник „Независимая газета“ и прогнозира в заглавие: „Турски поток“ неизбежно ще стане български“.

[ad id=“225664″]

„България е готова да приеме втората тръба от „Турски поток“ и брои дните до момента, когато ще се нареди сред газовите хъбове на Европа. Страната откри нова отсечка от транзитния газопровод, разчитайки на газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представители на Европейската комисия подкрепиха на думи плановете на София“, посочва „Независимая газета“.

Изданието коментира – откритото на 3 август, разширение на транзитния газопровод за Турция с 20-километрова отсечка от компресорната станция „Лозенец“ до село Недялско.

С изграждането му България вече може да получава газ от Турция, Азербайджан, Русия „и от всички от Южния газов коридор. С нея ще пренасяме 16 милиарда кубични метра газ в двете посоки. Останали са 11 километра, но сме готови и за тяхното изграждане след подписването на договора“, заяви тогава премиерът Бойко Борисов.

[ad id=“263680″]

Според експерти, цитирани в „Независимая газета“, Русия изобщо не е имала друг вариант, освен да обърне втората тръба от „Турски поток“ към България.


image0 (9K)