Експерт: Не може да се говори за нашествие на борова процесионка

Експерт: Не може да се говори за нашествие на борова процесионка

Не може да се говори за нашествие на гъсениците на нощната пеперуда борова процесионка, обяви пред БТА доц. Марио Лангуров, ентомолог в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките (НПМ-БАН). Специалистът коментира публикациите за зачестили срещи с този вид гъсеници и последвали алергични реакции. Насекомото е опасно, особено за деца и домашни любимци.

Още по темата

17 апр 2024 12:46

15

Гнездата на тази космата гъсеница са разположени по върховете на боровите дървета, обясни той и добави, че лесно се забелязват, защото приличат на „къдели захарен памук“. В края на пролетта и началото на лятото гъсениците се спускат на земята и почват да маршируват в една процесия, като всяка следваща се залепва с главата за задната част на предната. Така всъщност се образува много дълга нишка, разказа ентомологът.

И ако първата гъсеница реши да завие надясно, то всички останали ще тръгнат след нея, разказа доц. Лангуров.

Тези гъсеници са в райони, където има борове. Аз лично в урбанизирана среда не съм виждал гнезда на процесионки, каза ентомологът. Може да се забележат на места, където има бор, напомни той.

И посъветва хората да избягват досег с гъсениците. Дали ще има алергична реакция, ако пипнем борова процесионка, зависи от организма на всеки човек, каза ентомологът.

Той посъветва хората да не убиват насекомите при среща с тях.

„Когато тръгнат да маршируват, човек просто не трябва да ги закача. Ако реши да ги убива с метла или пръчка, например, могат да се откъснат части от косматото тяло и ако човек ги вдиша, е възможно да има по-сериозна алергична реакция. Но не говорим за смърт и тежки заболявания“, обясни още доц. Лангуров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)