Експерт: Основният портал на „Преброяване 2021“ беше опазен

Експерт: Основният портал на "Преброяване 2021" беше опазен

Снимка: БГНЕС

Сайтът за преброяване се срина на няколко пъти от неговото стартиране заради хакерски атаки. Защитени ли са личните ни данни?

Още по темата

10 сеп 2021 09:50

52

8 сеп 2021 20:00

187

Основният портал на „Преброяване 2021″ беше опазен, но НСИ предоставя доста други услуги, които работят с една и съща инфраструктура. Хакерите започнаха да атакуват другите услуги и забавяйки тяхната работа, забавиха работата на сайта за преброяване“, обясни експертът по киберсигурност Спас Иванов в „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR.

По думите му хакерската атака демонстрира „типично поведение на система, която не е могла да бъде докрай защитена“. Ако от НСИ обаче бяха изразходвали допълнително средства за защита на цялата инфраструктура, щяха да бъдат обвинени в разхищение, смята Иванов.

„Преброяването можеше да излезе десетократно по-скъпо. Разбира се, имаше варианти да се помисли, че винаги се получават такива нелепи ситуации“, призна експертът по киберсигурност.

По-рано стана ясно, че НСИ възнамерява да удължи срока за регистрация, което, според Иванов, би трябвало да успокои населението. Той също така увери, че няма изтичане на лични данни.

Според него подкопаването на доверието в преброяването има политически нюанс, но не може да го докаже.

 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)