ЕК отново призова България да спазва презумпцията за невинност. Може да сезира Съда на ЕС

Главният прокурор Иван Гешев от месеци е критикуван за системни нарушения на презумпцията за невинност от юридическата общност, включително от Висшия адвокатски съвет и Съюза на съдиите в България

Европейската комисия (ЕК) призова България, Хърватия, Румъния и Кипър да прилагат изцяло правилата на Европейския съюз (ЕС) за утвърждаване на презумпцията за невинност и правото на подсъдимите да присъстват на наказателния процес.

Брюксел изпрати през май 2018 г. уведомителни писма по темата до четирите държави и сега напомня, че продължава наказателните процедури срещу тях. Те имат двумесечен срок за отговор. От ЕК предупреждават, че е възможно въпросът за спазването на презумпцията за невинност в тези страни да бъде отнесен и до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Европейските правила в тази област са част от общите минимални изисквания за справедлив процес, при който правата на заподозрените и обвиняемите са достатъчно защитени. Целта им е да повишават доверието в европейските системи за наказателно правосъдие и да улесняват взаимното признаване на решения по наказателни дела, пояснява Брюксел.

Според ЕК съобщенията за въвеждане на стандартите на европейското право, получени от България, Хърватия, Кипър и Румъния, свидетелстват само за частично прилагане на европейските изисквания.

Комисията е установила недостатъци по отношение на препратките към вината, например, когато властите посочват открито даден гражданин за виновен в престъпление. Съществуват и пропуски, свързани с начина, по който заподозрените и обвиняемите могат да бъдат представени в съда, когато срещу тях се прилагат мерки за задържане, допълва БТА.

Откакто Иван Гешев зае поста главен прокурор в България в края на миналата година, зачестиха критиките от юридическата общност към държавното обвинение именно по отношение на спазването на презумпцията за невиност. Висшият адвокатски съвет дори огласи своя остра декларация по темата през лятото.

Една от най-критикуваните практики на прокуратурата, утвърдили се след избора на Гешев, е разпространението на отделни доказателста по висящи разследвания, включително записи, направени със специални разузнавателни средства (СРС).

Това беше една от причините, по които Съюзът на съдиите в България наскоро призова Висшия съдебен съвет за оценка на поведението на главния прокурор и обмисляне на евентуално откриване на процедура за предсрочното му освобождаване заради увреждане на авторитета на съдебната система. Мнозинството в съвета обаче отказа дори да подложи на гласуване подобно решение.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)