Електропровод на АЕЦ „Запорожие“ е бил поразен при артилерийски обстрел

Електропровод на АЕЦ "Запорожие" е бил поразен при артилерийски обстрел

Снимка: EPA/БГНЕС

Високоволтов електропровод, захранващ АЕЦ „Запорожие“, която е под контрола на Русия, е бил подложен на артилерийски обстрел в петък. Това е накарало операторите на централата да изключат реактор, въпреки че не е засечено изтичане на радиация, предава Ройтерс.

Украинската държавна компания „Енергоатом“ обвини Русия за щетите в АЕЦ „Запорожие“, най-голямата ядрена централа в Европа. По-рано тази седмица ядреният регулатор на ООН призова за достъп до централата, която според Вашингтон се използва от Русия като боен щит.

Установената от Русия администрация на близкия окупиран град Енергодар съобщи, че артилерийски удар на украинската армия е прекъснал електропроводите, захранващи АЕЦ „Запорожие“, която премина под контрола на руските сили в началото на март, в началото на военните действия.

Това не е първият път, в който военни действия предизвикват тревога в „Запорожие“, където Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщава понякога, че губи връзка със системите за наблюдение, за да следи ядрения материал.

Администрацията съобщи в комюнике, че е избухнал пожар и че необходимата енергия за безопасно функциониране на реакторите е била намалена. Централата продължава да се управлява от украинските си техници.

„Енергоатом“ съобщи, че централата, която се намира на около 200 км северозападно от контролирания от Русия пристанищен град Мариупол в Югоизточна Украйна, продължава да работи и не е засечено изтичане на радиация.

При други развития по-рано днес три кораба с жито отплаваха от украински пристанища, а първи товарен кораб от началото на руското нашествие трябва да влезе в Украйна, за да натовари стока, което е още една стъпка в усилията на правителството да съживи икономиката си след пет месеца на война.

В същото време руският президент Владимир Путин се среща в руския град Сочи с турския си колега Реджеп Ердоган, който възприема ролята на посредник във войната.

Турция помогна за споразумението, благодарение на което в понеделник първи кораб с жито отплава от украинско пристанище за чуждестранни пазари след началото на руското нашествие на 24 февруари.

Русия и Украйна обикновено произвеждат около една трета от пшеницата в света и ООН предупреди, че спиране на доставките с жито през доминираното от Русия Черно море може да доведе до глад в други страни, особено в Африка, Азия и Близкия изток.

https://www.investor.bg/….


image0 (9K)