Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция (видео)

Журналистът Елена Йончева представи аферата „Ало, Банов съм!“ със запис, на който се вижда как министърът на културата Боил Банов опрощава огромни пари на частна фирма. Става дума за 700 хиляди лева. Средставата са европейски, а парите са неустойка за частна фирма, която работела по проект за ремонта на Ларгото, културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап.

На „Позитано“ 20 Йончева пусна филм, в който се вижка как днешният министър се грижи за интересите на частна фирма. Той дава указания как да бъдат подправени документи, за да не си вземе държавата неустойката от 700 хиляди. Записът е направен от служител, който преценил, че така ще има защита. Защото служителите са съзнавали, че подписват грешни книжа и са се опасявали от реакция на правозащитните органи. Направен е през март 2016 г., когато Боил Банов е бил зам.-министър на културата.

Заради скандала социалистите настояват за оставката на министър Банов. Ще внесат сигнала в прокуратурата, както и в ОЛАФ.

Очаквам от ОЛАФ конкретна реакция, бе категорична Йончева.

Въпросът е какъв е интересът на Боил Банов да опрости 700 хиляди лева на частна фирма, посочи Йончева.

Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени – колкото по-зависими са, толкова повече се издигат, заяви Йончева, след като записът бе излъчен.

Депутатът от БСП Пенчо Милков добави, че управляващият орган по проекта е регионалното министерство, а средствата са европейски и „няма начин МРРБ“ да не е било в течение.

Депутатът от БСП Елена Йончева представя на „Позитано“ 20 свое разследване за корупция в изпълнителната власт. То бе обявено по време на заседанието на 49-ия конгрес на социалистическата партия в събота.

Целта на делото срещу мен е да ни държат нащрек, не да се стигне до истината, а всеки ден да се сипят обвинения, заяви Елена Йончева в отговор на въпрос, свързан с информация за обвиненията срещу нея от прокуратурата.

https://www.facebook.com/BulgarianSocialistParty/videos/776164812782088/


image0 (9K)