Елена Остапенко спечели титлата на „Ролан Гарос“

Непоставената Елена Остапенко спечели Откритото първенство на Франция по тенис. На финала младата латвийка изненадващо победи след обрат с 4:6, 6:4, 6:3 срещу третата в основната схема и четвърта в световната ранглиста Симона Халеп за близо два часа на корта.

В първия сет бяха реализирани общо пет пробива, като решителният дойде в последния десети гейм при загубен сервис за Остапенко, която заема 47-мо място в класацията на УТА.
Втората част започна отлично за Халеп, като тя поведе с 3:0, но Остапенко се добра до обрат 4:3, след който пак бяха направени още по един пробив в полза на двете тенисистки. 20-годишната Остапенко проби за 5:4, след което изравни резултата в мача при собствен начален удар.

В третия сет 25-годишната Халеп спечели сервиса на Остапенко и взе преднина от 3:1, но латвийката пак показа здрави нерви и не позволи на румънката да спечели нито един гейм до края на двубоя в Париж.
Симона Халеп игра финал във френската столица и през 2014 година, но тогава загуби срещу рускинята Мария Шарапова. Румънската тенисистка имаше шанс да се изкачи на първо място в световната ранглиста, ако беше спечелила шампионския трофей в Париж.
Преди „Ролан Гарос“ 2017 Елена Остапенко не беше преминавала през третия кръг в общо осемте си участия в турнирите от „Големия шлем“. Това е първата голяма титла в кариерата на младата латвийка, празнувала рожден ден преди два дни.

Финал при жените на Откритото първенство на Франция по тенис:

Елена Остапенко (Латвия) – 3-Симона Халеп (Румъния) 4:6, 6:4, 6:3

[ad id=“218560″]


image0 (9K)