Елена Пешева: 300 000 граждани подписаха договори с „Воля“ – само с права, без задължения

Елена Пешева, ПП „Воля“, кандидат за 45 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

С какво ще запомним престоя на „Воля“ в 45-то Народно събрание?

„Защо трябва да гласуваме за „Воля“, какво трябва да помним от вашето пребиваване този мандат в Народното събрание?“, попита водещата Илиана Беновска. Елена Пешева заяви, че „Воля“ приключва участието ви в 44-то Народно събрание с гордо вдигната глава, със самочувствие и със съзнание, че представлява един сплотен отбор, който не е бил замесен в корупция. Тя продължи, че за разлика от останалите партии от „Воля“ са показали как може да се работи бързо в парламента, с конкретни и ясни цели. За съжаление това нещо не се наблюдава при останалите политически партии, там нещата са бавни.

Ваксинацията срещу COVID-19.

Елена Пешева заяви, че още преди два дни лидерът на „Воля“ Веселин Марешки е изпратил писмо до премиера Борисов с конкретни решения на проблема с недостига на ваксини. Според „Воля“ на първо място трябва да се направи допитване до всички граждани, които да кажат кои ваксини, извън одобрените от ЕС, биха искали да използват. Втората стъпка е тези ваксини по най-бързия начин да бъдат поръчани и доставени. Това не само ще спаси много животи, но и ще помогне на бизнеса.

„Обаче сигурно сте видяла, че е заведено първото дело срещу ваксинацията, то е от израелски граждани, които изразяват несъгласие, че са били ваксинирани, къде е златното сечение?“, попита водещата Илиана Беновска. Елена Пешева отговори, че ваксинацията е доброволен акт. Тя обясни, че в родния ѝ град Пловдив има хора, които лъжат, че са членове на секционни комисии, за да се ваксинират. Така че позицията трябва да бъде ясна и точна – всеки гражданин, който има желание, трябва да има и достъп до ваксина.

„Добре, но ще Ви кажа още нещо за ваксините, здравният министър Ангелов, мисля, че беше той или някой от НОЩ, каза, че жените, които смятат да раждат, не трябва да се ваксинират. Тук възниква въпросът тези жени сами ли ще зачеват, мъжете, които ще участват заедно с тях в този процес, те ще се ваксинират ли, къде е смисълът в тази работа? И ще трябва ли тези жени да доказват, че са способни да заченат, за да ги подмине ваксината? И въобще как ще се усложнят човешките взаимоотношения по този повод, Вие сте млада жена, имате деца, но може да поискате да имате още, разбирате какво Ви говоря?“, попита водещата Илиана Беновска. Елена Пешева отговори, че до този момент изследванията по никакъв начин не потвърждават твърденията, че ако някоя жена се имунизира, тя е застрашена да не може да зачене. „Нищо обаче не е доказано неоспоримо, нито е доказано неоспоримо, че няма да се разболееш, нито е доказано, че тази ваксина ще те порази, цари съмнение!“, отбеляза БеновскаПешева отговори, че това е така и тук е важно да се каже, че застрашените групи трябва да имат възможност да се ваксинират. Проблемът е, че нямаме избор и нямаме достъп до всички ваксини, които съществуват. Самата кампания за една или друга ваксина до голяма степен бива опорочена. Така че тук трябва да се произнесат експертите и българинът да има право да каже както дали да бъде ваксиниран, така и с каква ваксина.

Борбата й срещу Истанбулската конвенция и пропагандата сред децата за половата неутралност.

„Като говорим и за ваксините, и за децата, хайде да Ви върна към една Ваша деятелност, която Ви направи известна и уважавана, поне в моите очи. Вие се втурнахте сърцато да защитавате правото на децата да бъдат образовани подходящо хигиенно, ако мога така да се изразя, да не се публикуват в учебниците всякакви, не знам как по-леко да се изразя, всякакви недомислици, които профанират личността. В тази връзка как ще продължи този процес и как се отнасяте към възродената тенденция на култ към Истанбулската конвенция от страна на Европа, отново се опитват да ни я прокарат и на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на Американския сенат, да няма обръщение г-жа – г-н, тя – той, момченце – момиченце, къде ще залегне това във вашата политика?“, попита водещата Илиана Беновска. Елена Пешева отговори, че още с влизането си в парламента, основната тема, с която се е захванала, е била Истанбулската конвенция. Тя продължи, че българската жена е уважавана, почитана, тя е майка, съпруга и глава на домакинството, защото основно жената е тази, която отговаря за дома и за децата. Пешева заяви: „Смятам, че тези порочни практики, през една конвенция да бъде прокаран трети пол, само и само да угодим на европейските либерали, смятам, че категорично не трябва да се допуска в нашата страна. Аз съм привърженик на българското семейство, възпитавам децата си в тези ценности и ние като жени можем да бъдем защитени и чрез нашето законодателство. Всички знаят, че има закон за защита от домашно насилие, както и наказателен кодекс, в който жена, деца, дори домашни любимци са защитени и те трябва да бъдат защитени. Ако ние следваме законодателството, което имаме и работим в посока да има мониторинг върху неговото спазване, не смятам, че ни трябват чужди конвенции и идеологии, които под претекст, че искат да защитят жената, да прокарат тези по-либерални виждания, които за съжаление наблюдаваме и в Европа!“.

Според Елена Пешева обаче за съжаление проблемът не е само Истанбулската конвенция. Чрез различни анкети, дори и чрез текстове в учебници се опитват да убеждавата децата, че е възможно да има и друг пол, освен мъж или жена. Тя беше категорична, че децата ни трябва да бъдат възпитавани, че могат да бъдат момче или момиче, съответно мъж или жена, а родителите са майка и баща. Ние трябва да защитаваме традиционните си ценности и не бива да бягаме от това. Трябва да държим на националния си интерес, а не да се съгласяваме с всичко, което ни се предлага от Европа и САЩ.

Договорът, който „Воля“ предлага на гражданите преди изборите.

„Вие се явявате на изборите в Пловдив-град, излизате срещу Борисов и Корнелия Нинова!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Елена Пешева отговори, че се явява не само срещу тях, но и срещу Христо Иванов и адв. Хаджигенов и парадоксът е, че сред тези имена няма нито един пловдивчанин. „Аз съм единствената пловдивчанска от водачите на листи, които имат реален шанс за влизане в следващия парламент. Това е важно, защото, когато хората имат един проблем, през тези години, през които съм била в парламента, хора ми звънят, пишат ми, аз си вдигам телефона, провеждам срещи, отговарям на най-различни казуси и въпроси, което ми е било в правомощията!“, категорична бе Пешева.

„Вашият лидер Марешки е от Варна, но той в момента води една кампания да подписва граждански договори с хората, в които дава обещания и се ангажира за цяла България, не само за Варна, в сферата на горивата и лекарствата! Така че един политик трябва да е отговорен не само за региона си!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Елена Пешева отговори, че това наистина е така, но все пак е важно един кандидат за народен представител да бъде от региона, от който кандидатства, защото най-добре познава местните проблеми. „Но кажете ми как Марешки ще осъществи това?“, попита Беновска. Пешева отговори: „Този договор е един прецедент и до този момент абсолютно всички политици само обещават и в момента, в който влязат в политиката, много бързо забравят какво са обещали и така до следващите избори. Това е един договор, в който всички граждани имат само права, а нямат никакви задължения. До този момент има над 300 000 разписани договора в цялата страна. Има огромен интерес не само в Пловдив, но и в цяла България. Хората дават подкрепата си за г-н Марешки, защото той за последните 30 години се е доказал с това, което е направил за тях в две сфери – лекарствата и горивата. Ако спечелим доверието на хората, той има възможността, влизайки в едно управление, да промени и всички останали сфери, защото го е показал. Той е единственият политик, който първо е дал от себе си със своята работа, така че хората да живеят по-добре и вече впоследствие влиза и в политиката!“.

При какви условия „Воля“ ще влезе в коалиционно управление?

„Добре, но какво бихте казала на Борисов, тук преди малко беше Красимир Ципов от ГЕРБ и той каза, че е силно вероятно коалицията между ГЕРБ и ВМРО да продължи, коалицията между ГЕРБ и НФСБ да продължи, като към нея се прибави и вашата партия „Воля“, това обсъждано ли е?“, попита водещата Илиана Беновска. Елена Пешева отговори, че няма информация да е обсъждано. Тя продължи: „По-скоро бих обърнала нещата по следния начин – ние имаме две конкретни точки, без които не бихме влезли в управление. На първо място това са безплатни лекарства за деца до 18 години и пенсионери над 65 годишна възраст и на второ място завършване на проекта за държавна верига бензиностанции, който успяхме да постигнем, но виждате, че през последната година и половина няма никакво развитие по него. Така че в едно следващо управление бихме участвали само, ако бъдат изпълнени тези две точки от нашата програма!“.

Финално обръщение.

„Финални думи, защо трябва да гласуват за Вас в Пловдив, за Вас конкретно Елена и за партия „Воля“ в цяла България?“, попита водещата Илиана Беновска. Елена Пешева отговори: „Хората в Пловдив ме познават добре още преди да вляза в парламента, а след влизането ми мисля, че основното ми качество, което притежавам, е че съм близко до хората. Абсолютно винаги съм се отзовавала, както на отделни граждани, така и на организации. Задавала съм множество техни въпроси в парламента, задвижвала съм ги към ресорните институции и винаги съм се стремяла всяка една задача, която са ми поставяли, да я изпълнявам, естествено в рамките на моите правомощия. Много пъти сме завършвали положително, други задачи са оставали и продължават да се движат. Смятам, че в следващия 45-ти парламент, ако хората ми гласуват доверие, те ще ми гласуват още повече задачи, които ще изпълня, както съм го правила и до този момент!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 13-ти март 2021 г. 


image0 (9K)