Еничари участваха в огромния митинг в подкрепа на Ердоган

Гвардейци, облечени като еничари, участваха в огромен митинг в подкрепа на управлението на президента на Турция Реджеп Ердоган.

Между 1 и 5 милиона души се събраха снощи в Истанбул на събитието, което беше наречено „Демокрация и герои“. Целта на митинга беше да бъде демонстрирано единството на турския народ в подкрепа на управлението на Ердоган и срещу опита за преврат на 15 юли. За първи път на митинг присъстваха привърженици на управляващи и опозиция.

На огромни пана зад 60-метровата сцена бяха изписани имената на 246 души, убити при метежа. Митингът започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите, а след това множеството изпя националния химн на Турция.

Ердоган отново повтори, че ще одобри смъртното наказание в страната, ако турският парламент гласува за връщането му.

На митинга говори и началникът на генералния щаб на турската армия Хулуси Акар: „Предателите, които стоят зад пуча, ще бъдат наказани по възможно най-суровия начин. Нашите въоръжени сили разполагат с върхови възможности и са в служба на народа си“.

Генералът беше задържан в плен от метежниците в нощта на пуча. Той отказал да им сътрудничи, а по-късно при операция на турските власти беше освободен.


image0 (9K)