ЕНП даде благословията си на Борисов да сформира коалиция с ОП, стига той да е премиер

Бившият премиер, Бойко Борисов е получил картбланш да сформира каквото и да е правителство, стига той да е пак премиер, разказа за offnews.bg човек, който е бил част от делегацията в Малта.

Борисов, Цветан Цветанов и голяма част от ръководството на ГЕРБ бяха на срещата на Европейската народна партия в Малта, за да питат как ЕНП приема различните варианти за коалиции.

Основен въпрос за ГЕРБ беше как ще се възприеме от Европа евентуална коалиция с Обединените патриоти или с БСП.

Пред ръководителите на сестринските партии Борисов е изтъкнал, че той е познат и предвидим партньор и е задал въпроса дали по време на председателството предпочитат да работят с него или с човек, с когото тепърва ще се обясняват. Обяснил е, че ситуацията в България е сложна и ще се наложат компромисни коалиции и е поискал благословията за тях.

Още преди от ЕНП да го питат, Борисов е декларирал, че ако коалицията е неуспешна, при най-малкия знак от Европа, ще я разпусне веднага след края на българското председателство и ще насрочи избори за есента на 2018 г.

Благословията на ЕНП отваря пътя за коалиция не само с Обединени патриоти, но и с Марешки, а дори и с БСП, макар че към момента нито ГЕРБ, нито БСП искат такава.


image0 (9K)