Ердоган: Операцията в Сирия може да започне всяка минута

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турската армия може да започне военна операция в Сирия всеки един момент.

[ad id=“218001″]

Държавният глава направи това изказване днес в столицата Анкара. Водената от САЩ международна коалиция изрази желание да създаде гранични патрули в Сирия, в които да има бойци на Отряда за народна самоотбрана (YPG), на който Анкара гледа като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия, съобщи „Хюриет дейли нюз“, цитиран от fakti.bg.

Турските въоръжени сили виждат в лицето на кюрдските бойци заплаха за националната си сигурност. „Завършихме нашата подготовка. Операцията може да започне всеки момент“, заяви турският президент Реджеп Ердоган в столицата. Ердоган описа бойците, подкрепяни от САЩ, като „армия на терора“ и посочи, че турските танкове могат да тръгнат към град Африн, намиращ се в северната част на Сирия, близо до границата с Турция.

[ad id=“218001″]

Турският държавен глава посочи, че след военните операции в Африн и Манбидж турската армия може да се насочи към други региони. Той остро разкритикува намерението на американците за създаването на отряд от 30 000 души, предимно с бойци на сирийските крила на ПКК, който ще действа до турската граница.

[ad id=“218548″]

„Америка призна за създаването на терористична армия на нашите граници. Наш дълг е да потушим това още преди създаването й. Вярвайте в Турция, ако сме вашите стратегически съюзници. Ако ви трябват войници в Ракка или Манбидж, ние можем да изпратим една или две бригади. Действайте с нас. Това, което правите, е грешно“, заяви Ердоган на американските си съюзници.


image0 (9K)